6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Zahter mucizesi

Gaziantep'te yaygın olarak kullanılan zahter bitkisi çayının insan sağlığına birçok faydası olduğu bildirildi.


Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nda 1977 yılından beri aktarlık yapan botanikçi herbalist ((bitkisel tedavi uzmanı) İlhan Aslanyürek, "Zahter bir kekik türüdür. Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişmektedir. Ancak en lezzetli olanı Gaziantep'te yetişenidir. Zahter bitkisi farklı yörelerde kara kekik, karabaş kekiği gibi değişik isimlerle de anılmaktadır" dedi.

Gaziantep'te insanların zahter bitkisini çay olarak tükettiklerini fakat zahter bitkisinin faydaları hakkında yeterince bilgiye sahip olmadıklarını söyleyen Aslanyürek, "Zahter çayı bugün Gaziantep'in bütün kahvehanelerinde bulunmaktadır. Zahter çayının tüketilmesi çok güzel, bizim insanımız şunu bilmeli ki, sürekli tükettiğimiz kaçak çay vücuda zarar vermektedir. Yöremizde yetişen ve faydaları saymakla bitmeyen zahter bitkisini daha çok tüketmeliyiz" diye konuştu.

Aslanyürek, özellikle şeker hastalarının zahter bitkisinden faydalanmaları gerektiğini belirterek, "Şeker hastalığı için zahterli bitki çayı ve zahterli bitki tozu karışımları kullanılmalıdır. Yalnız bu karışımlar rastgele yapılmamalıdır. Bitkilerin oranları, demlenme şekli, nasıl ve hangi dozda alınacağı çok önemlidir. Bu konularda bizden yardım alabilirler" şeklinde konuştu.

Zahterin faydalarının saymakla bitirilemeyeceğini ifade eden Aslanyürek, "Zahter bitkisi içeriden kullanıldığında ruhi ve bedeni rahatsızlıklar, nevrasteni, kansızlık, tansiyon düşüklüğü, astım, amfizem, sindirim yetersizliği, grip, nezle, anjin, bağırsak iltihaplanması, soğuk algınlığı, ateşli hastalıklar, bağırsak parazitleri ve boğmaca öksürüğüne iyi gelmektedir. Zahter dışarıdan kullanıldığında grip, sinüzit ve bronşit hastalıklarına iyi gelmekte olup, deri hastalıkları için zahter merhemi
kullanılmalı, romatizma ağrıları için zahter banyosu yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
"Bugünlerde insanlar en çok zayıflama çayları kullanmaktadır. Zayıflama çayları normal vatandaş için artık lüks olmuştur. Bize gelen vatandaşların çoğu hastalıkla mücadele etmiş, sonuç alamamış, bir yerlerden bitkinin adını duyup gelen insanlardır" diyen Aslanyürek, "Bitkilerin tek tek resimlerini çekiyorum, daha sonra bitkiler hakkında bilgileri yazdıktan sonra dosyama koyuyorum. Bugüne kadar Gaziantep'te 650 çeşit bitki bulduk. Toplamda bu rakam 2 bini bulur. Gaziantep'teki 600 köyün hepsi taranmadı" dedi.

..
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2008 Cumartesi 14:57:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?