6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Zekat ve sadakanın önemi

Gaziantep Müftüsü İsmail Canpolat, Zekat’ın zenginlerle fakirler arasında köprü oluşturarak kardeşlik duygularını pekiştirdiğini söyledi.

Mükellef olan herkesin zekatını vermesi halinde toplumda aç açıkta kimsenin kalmayacağını belirten Canpolat, "Ramazan ayı oruç tutulmasıyla ayrı bir özellik kazanıyor.

Oruçla insan kendi nefsini disiplin altına alıyor ve sadece kendi nefsi için yaşayamayacağını, çevresindeki insanların da sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğinin bilincini elde ediyor. Dolayısıyla cenabı hakkın kendisine ihsan ettiği maldan, mülkten kendisi çoluk çocuğu için harcadıktan sonra etrafındaki, akrabalarındaki, komşularındaki fakire fukaraya da el uzatıyor onlara da yardımcı oluyor, ihtiyaçlarını karşılıyor ve parasal destek sağlıyor.Zaten dinimizin 5 temel esasından biri oruç olduğu gibi bir diğeri de zekat ibadetidir" şeklinde konuştu.

Zekat ibadetinin, belirli bir imkana sahip olan zengin sayılan Müslüman kişinin malının bir kısmını ayırarak fakirlere vermesi, onların gönlünü alması, kendisinin de ibadet hazzını ve cenabı hakkın nimetine karşılık şükrünü yerine getirmesi anlamına geldiğini belirten Canpolat, şunları söyledi; "Peygamberimiz zekatı, bir hadisi şerifinde İslam’ın köprüsü olarak nitelendiriyor. Zekat zenginlerle fakirler arasında bir köprü oluşturuyor. Zengin zekatını vermek suretiyle mali bir ibadeti yerine getirmiş olmanın lezzetini tadıyor. Hem de mala karşı hırsı gitmiş oluyor. Fakirin ise bu zekatı alması zenginin malına karşı duyduğu düşmanlık hissini ortadan kaldırmış oluyor ve ikisi arasında bir kardeşlik oluşuyor."

Canpolat, Müslümanların mallarının zekatlarını mutlaka hesap ederek vermesi gerektiğini ifade ederek, "Allah zekatı verilen malları kat kat artıracağını haber veriyor. Allah yoluna harcanan malın toprağa atılmış bir tek buğday tanesi gibi olduğunu ve bu bir buğday tanesinden 700 buğday tanesinin meydana geleceğini misal vererek Allah yoluna harcanan malın bire 10 bire 70 artacağını ve bereketlendirileceği haber veriliyor. Malımızın zekatını verelim ancak verdiğimiz yardımı fakirin başına kalkmayalım hatta ibadetimizi yerine getirmemizde bize yardımcı olduğu için onlara teşekkür edelim. Çünkü onlar sizin zekatınızı almayı kabul ederek sizin ibadetinizi yerine getirmenizi sağlıyor. Hali vakti yerinde olan Müslümanlar kendisi için, aile etrafı için hatta yanlarında çalışanlar için Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl için tespit ettiği en alt limit olan 6 YTL sadaka-i fıtrını verir. Hali vakti daha iyi olanlar bu belirlenen rakamın üstünde de sadaka verebilirler. Sadakanın bayram gelmeden önce fakirlere çevredeki muhtaç kimselere vermesi gerekir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 16:08:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?