6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Zirai mücadelede ilaçlama sezonu

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, zirai mücadelede ilaçlamanın ekonomik, kontrollü, amacına uygun ve çevreye zarar vermeden kullanılmasının zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Demir, yaptığı açıklamada, topraklara sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Demir, "Bitkisel üretim sırasında kullanılan tarımsal girdilerden kimyasallar grubunda yer alan zirai mücadele ilaçlarını ekonomik, kontrollü, amacına uygun ve çevreye zarar vermeden kullanmak bir zorunluluk haline gelmiştir. Zirai mücadele ilaçları, kimyevi gübreler ve tohum tarımsal üretimde mutlaka kullanılması gereken, verimliliği artıran en önemli tarımsal girdilerdir. Tarımsal mücadele, bir yandan ürünü ve kalitesini arttırmak, bir yandan da ekonomik olmasını hedeflemektedir.

Bu amaca ulaşabilmek için, tarımsal mücadelenin entegre mücadele (zararlı yönetimi) görüşüne uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir. Entegre zararlı yönetimi dendiğinde ise tarımsal mücadelede bilinen tüm yöntemlerden yararlanan, insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri en az olanların uygulanmasına yönelik çalışmalar yapmaktır" dedi.

Başkan Demir, tarımsal mücadelede değişik yöntemler olduğunu ifade ederek, "Bu yöntemlerden birisi de tarım ilaçlarının (pestisitlerin) kullanıldığı kimyasal mücadeledir. Tüm mücadele yöntemleri içerisinde en fazla kullanılandır. Çünkü kimyasal mücadele yüksek etkililiğe sahip olup hızlı sonuç verir, bilinçli ve kontrollü kullanıldığında ekonomiktir ve ürünü toksin salgılayan organizmalardan da koruyabilir" diye konuştu.

Ziraat ile ilgili bilim adamlarının, ziraat mühendislerinin dışında konuyla ilgisi olmayan kişilerce arazi kontrolleri yapıldığına dikkat çeken Demir, şunları söyledi:

"Böyle kişiler tarımsal ürünlere ve üreticilere büyük zararlar vermektedirler. Tarım mesleği kendi içerisinde uzmanlık ister. Herkesin meslek etiğine saygılı olması gerekirken, hiçbir vasfı olmayan bu insanlar tarım sektörüne büyük zararlar vermektedir. Bölgemizde başlayan ilaçlama sezonunda çiftçilerimiz arazisindeki bitkilerde, görülen ve görülebilecek olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele yapmadan önce ziraat mühendislerinin, bilgilerinden faydalanmalıdır. Ziraat mühendislerinin önermiş olduğu ilaçları kullanmalı, ilacı nasıl kullanacağı, ne dozda kullanacağı, ilaç kullanımında nelere dikkat edeceği gibi bilgileri işinin uzmanı olan ziraat mühendislerinden öğrenmelidir.”

İHA
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 17:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?