4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Münif (Mehmet Tahir) Paşa


Münif (Mehmet Tahir) Paşa(1829-1910)
Devlet adamı. Antep’de medrese öğrenimi gördükten sonra ailesiyle birlikte kahire’ye gitti. Burada da öğrenimini sürdürdü. Arapça, Farsça ve islami ilimler alanında yoğunlaştı. 1851’de Şam Meclis-i Kebir katipliği’yle devlet memurluğuna başladı. 1852’de İstanbul’a geçti, çeşitli görevlerde bulundu. 

1862’de Cemiyyet-i İlmiyye-i Osmaniyye adlı bir özel araştırma gurubu kurdu. Mecmua-i Fünûn adlı bir dergi yayınladı. Münif paşa, 1869’da da meclis-i Maarif Reisliği’ne getirildi. 1872’de Tahran Büyükelçisi oldu. 

1877’de yeniden Maarif Nazırlığı ile görevlendirildi. Ticaret Nazırlığı’nın da kendisine verilmesi üzerine kabineden çekildi. 1878’de 2.kez Maarif Nazırlığı’na getirilen Münif Paşa, 1880’de vezir oldu. Sonraki yıllarda da birçok kez nazır oldu. Çeşitli konularda 20 den fazla yapıtı bulunmaktadır. Şiirler de yazdı.
Başlıca Eserleri:
Matbu Eserleri: 

Destan-ı Ali Osman, Telhisi Hikmeti Hukuk, Methali İlmi Hukuk (Mektebi hukuk derslerinden müteşekkildir.)
Matbu Olmayan Eserleri :
Edebiyat, İlmi Ahlak, İlmi Ruh, Belağati Türkiye, Türkçe Mantık, Arabi Kelamı Kibar, Mecmuaı Eşarım, Mantık Dersleri, Farisi İstilahat, Müştakkati Türkiye, Fuat ve Ali Paşalar’ la, Kamil Bey’ in sözleri, Mülahazati Hikemiye, Mühaverati Hikemiye, İştikaki Lügati Osmani, İran Hatıratı, İbni Batutanın seyehatnamesinden müstahreç Türkçe bir kısım, Türkçe Arapça ve Farisi Lisanlarında Mevcut Lügati Yunaniye, İstilaheti Türkiye, İngiltere tarihi: (Nihayetinde noksan olup el yazısıyla yazılmış nüshası Millet Kütüphanesindedir.)
 
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar