1
Haziran
2024
Cumartesi
GÜNCEL

10 Kasım'a anlamlı tören

Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 67. yıl dönümü nedeniyle tüm Türkiye'de olduğu gibi Midyat'ta da etkinliklerle anıldı.

10 Kasım Perşembe günü saat 08.45’te siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, örgün ve yaygın eğitim kurumu idarecileri ile temsili askeri ve öğrenci grupların katılımıyla Hükümet Konağı bahçesindeki Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

Saat 09.05’te Emniyet Müdürlüğünce görevlendirilen aracın siren sesi eşliğinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda 2 dakikalık saygı duruşundan sonra Gazi YİBO İlköğretim Okulu Müzik Öğretmeni Meral Aşçı yönetiminde aynı okul korusu ve tüm katılımcılar tarafından İstiklal Marşı okundu. Vatandaşlar da 2 dakika süreyle saygı duruşunda bulundu. Bütün resmi kurum ve kuruluşlardaki bayraklar yarıya indirildi.

Çelenk sunma töreninden sonra Atatürk’ü Anma programı saat 10.00’da Vali Kemal Nehrozoğlu ilköğretim okulu salonunda icra edildi.

Programda bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra ‘Atatürk ve Eğitim’ konulu konuşma Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Behçet Arpağ tarafından yapıldı.

Behçet Arpağ konuşmasında şunları dile getirdi: "Herkes bu dünyaya uğrar ve bir iz bırakır gider. Bu izler arasında öyleleri var ki onları zaman ve asırlar aşındıramaz. Öyle izler de vardır ki yürüyenle birlikte kaybolur, en küçük belirti dahi kalmaz. İz vardır ki arkadan gelen yol der, tutar gider. İz vardır ki patikadan, dağ yolundan beter. Atatürk, devlet ve millet hayatımızda öyle izler bırakmıştır ki onun yolu sadece bizim değil bütün medeni dünyanın yolu olmuştur.

nsanlar, doğarlar yaşarlar ve ölürler. Ancak öyle insanlar vardır ki yaptıklarıyla, düşünceleriyle, kişilikleriyle yaşadıkları topluma damgalarını vururlar. Bunların toplumdaki yeri ve önemi tartışılamaz. Mete, Alparslan, Timur, Cengiz, Napolyon ve Türk milletinin 20. yüzyıldaki büyük evladı Atatürk gibi. Cengiz çoban aşiretlerinden büyük bir Asya İmparatorluğu kuran deha... Timur, korku salan bir cihangir... Napolyon, askerlikteki taktik dehasını maceralara bağlamış bir kumandan...

Hepsinin yola çıkışlarında bir şeyleri bir şeyleri vardı. Tarihte sadece Mustafa Kemal ve bu millettir ki her şeyin hiç olduğu bir vatan parçasında o hiçi her şeye dönüştürebilmişlerdir. Atatürk, bu yönüyle dünya liderleri arasında ayrı bir yere sahiptir. O, ölmemek için ölümü göze alan Türk milletinin hislerine ortak olmuş ve bu hissi devlete dönüştürmüştür. Yola çıkarken her zaman milletine güvenmiştir. Zira ona göre millet yoksa hiçbir şey yoktur.

10 Kasım Türk Milleti ve Türkiye için matem günü olmaktan çıkmalı, bu büyük insanı, onun düşünce sistemini anlamak ve anlatmak için etkinliklerin yapıldığı gün olmalıdır. Bu çalışmalar yapıldığı takdirde kavram kargaşasının, yaşandığı ülkemizde Atatürk’ü ve Atatürkçülük’ü anlamak ve anlatmak daha kolay olacaktır. Erkek ve kız çocukların eşit şekle eğitilmesine önem verilmelidir. Kadınları eğitilmeyen bir toplum yükselemeyeceği inancındaydı.

O’na göre bir toplumun yarısı topraklara zincirlere bağlı kaldıkça diğer kısmının yükselmesi imkansızdı. Eğitim yaygınlaştırılmalı bilgisizlik yok edilmelidir. Atatürkçü eğitim anlayışı, yaygın demokratik, bütün milleti kucaklayan bir eğitim anlayışıdır. Eğitim ışığı memleketin en uzak köşelereni kadar ulaşıp yayılmalı, cehalet yok edilmelidir. Bu amaçla alfabe değişikliğine gidilmiştir."


Daha sonra Garnizon komutanı Piyade Kurmay Kıdemli Albay Kudret Erkan bir konuştu. Erkan da konuşmasında şunları söyledi: "Atatürk ve dava arkadaşları kurdukları bu cumhuriyeti bizlere emanet etmişlerdir. Koydukları ilkeler fikirler ve düşünceler ve yaptıkları çalışmaları dünya medeniyetleri bu örnekleri hala almaya devam ediyorlar. Ülkemizi karanlıktan aydınlığa çıkaran, toplumumuzu çağdaş yaşam biçimine kavuşturan ölümsüz önderimiz olarak gönüllerdeki erişilmez yeriniz değişmeyecek. Size olan sevgimiz, saygımız ve inancımız artarak sürecektir. Genç Atatürkçüler var oldukça Cumhuriyet ilelebet devam edecektir."

Atatürk’ün gençliğe hitabesi Atatürk Lisesi Edebiyat öğretmeni M. Siraç Çelik tarafından okundu ve Gençliğin Ata’ya cevabı aynı öğretmen tarafından temsili öğrenci grubu tarafından seslendirildi.

İlk ve Orta öğretim okulları arasında 10 Kasım Konulu Şiir, Kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler şiir ve kompozisyonlarını okuduktan sonra Garnizon Komutanlığı tarafından hazırlanan Atatürk konulu sine vizyon gösterisi yapıldı.

Atatürk Lisesi Edebiyat Öğretmeni Müslime Alpaydın yönetemihde öğrenci grubu tarafından ‘Ata’ya sesleniş oratoryosu seslendirildi.

Daha sonra Vali Kelam Nerozoğlu İlköğretim Okulu öğrenci korosu Müzik öğretmenleri Atilla Aşçı ve Eyüp Dağ yönetiminde günün anlamıyla ilgili şarkılar seslendirdiler.

Son olarak İlk ve Ortaöğretim öğrencileri arasında dereceye girin öğrencilere ödülleri, İlçe Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Garnizon Komutanı Kudret Erkan ve Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, Milli Eğitim Müdürü Fevzi Arslan ve Emniyet Müdürü Yücel Buğdaycı tarafından takdim edildi.


Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2005 Perşembe 20:45:07
Güncelleme :11 Kasım 2005 Cuma 02:24:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?