8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sarıkaya hakkında röportaj

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın meslekten ihracı ile ilgili Mardin Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Çetin ile Editörümüz Mehmet Halis İŞ’in yaptığı röportaj:

M.H.İ.- Sayın Mehmet Çetin, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın görevden ihraç edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

M.Ç.-Bilindiği üzere Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli iddianamesini hazırlamakla gündeme gelmişti. Geçen yıl Şemdinli’deki olayları hatırlamamız gerekir… Şemdinli’de bir kitapevi bombalandıktan sonra, olay yakınında istihbaratçı astsubayla, uzman çavuş ve bir itirafçının aracının içinde krokiler ve bazı kişilerin isim listesi ele geçirilmişti.

M.Ç.-Şemdinli’de meydana gelen olaylar ülkemizi uluslararası alanda sıkıntıya sokmuştu. Bu sıkıntı halen de devam etmektedir. Şemdinli’de meydana gelen olaylarla ilgili Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya bir iddianame hazırlamıştı. İddianame, hukuk ve edebi yönden bana göre çok mükemmel yazılmıştı. Ancak iddianamede en dikkat çekici taraf Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın bazı ilişkilerle itham edilmesidir. Ancak iddianamede Yaşar Büyükanıt şüpheli olarak yer almamaktadır. Fakat bir kuvvet komutanının adının iddianamede geçmesi bardağı taşıran damla olmaya yetmiştir.

M.H.İ.-  Bu iddianameden sonra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın durumunda bir değişiklik oldu mu?      

M.Ç.-Hayır olmadı.  Zaten adı üzerindedir, iddianame. Yapılan istatistiklere göre yurdumuzda Cumhuriyet savcıları tarafından hazırlanan iddianamelerin % 40’ı beraatla sonuçlanmaktadır. 

M.H.İ.- Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın ihracını siz şahsen nasıl karşıladınız? 

M.Ç.-Bu kararı duyduğumda çok üzüldüm. İddianamede bazı yanlışlıklar olmuş olsa dahi sonuç bu olmamalıydı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun Savcı Sarıkaya hakkında verdiği meslekten ihraç kararı çok ağır ve kamuoyunun vicdanını sızlatan bir karar olmuştur.

M.Ç.-Bakın; daha önce bir yüksek mahkemede görevli bir yargıç, geç saatlerde Ankara’nın en işlek caddelerinin birinde bir hatunla sarhoş şekilde trafik kazasıyla gündeme gelmişti.  Yine yakın zamanda, Yargıtay’da görevli bir yargıcın avukat olan oğlu ile birlikte para karşılığında bazı dosyaları kayırdıkları suçlamaları ile kamuoyunun gündemine gelmişlerdi. Yine devletin parasını hortumlamaktan yargılanan bir mafya babasının kaza yapan aracında bir yargıçta bulunmuştu… Kamuoyunun hafızasında olan yukarıda kısaca anlattığım her üç olayda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu hiçbiri hakkında meslekten ihraç kararını vermemiştir.     

M.H.İ.- Van Cumhuriyet Savcısı olayında medyanın tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

M.Ç.-Bence çok olumsuz olmuştur. Bakın, bu iddianame kamuoyuna yansıdıktan sonra medya adeta Ferhat Sarıkaya’nın yedi sülalesini araştırmıştır. Ancak olumsuz bir durumla karşılaşmamıştır. Ferhat Sarıkaya temiz bir Anadolu çocuğudur.

Ayrıca birkaç yıl önce İtalya’da “Temiz Eller Operasyonu” başladığında, bizim basın “Bizde de bir De Pietro gibi bir savcı çıkmadı” diye şikayette bulunmuştu.

Bu aşamadan sonra Cumhuriyet savcıları, şüphelilerin içinde bir onbaşı olduğunda bin kere düşünüp öylece iddianame hazırlayacaklardır.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun bu kararından sonra, vatandaş olarak hakim ve savcılardan kahramanlık beklememiz insafsızlık olacaktır.

M.H.İ.- Bundan sonra ne olacak?

M.Ç.-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararları kesindir. Bir gece bekçisinin işine son verildiğinde, bekçi idare mahkemesinde iptal davası açabilir. Fakat Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, hakim veya savcıların işine son verdiğinde, İdare mahkemesi veya Danıştay’da dava açamazlar. Yüksek Askeri Şura Kararlarına karşıda yargı yoluna gidilemez. Halbuki çağdaş  hukuk normlarında, idarenin her türlü tasarrufu yargı denetimine tabi olmalıdır.

Bu durumda   Savcı Ferhat Sarıkaya bu karara  karşı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna itiraz edebilir. Bu itirazdan da olumlu bir sonuç alamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurabilir. Teşekkür ederim

M.H.İ.-Bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz.

M.Ç.-Ben de teşekkür ederim.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2006 Pazar 22:57:39
Güncelleme :24 Nisan 2006 Pazartesi 17:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?