27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Çiftçinin suni tohumlama giderleri bedava

Tarım Bakanlığı, hayvancılığı Avrupa Birliği seviyesine getirmek için, çiftçinin suni tohumlama giderlerini üstlendi.

Tarım Bakanlığı’nın hayvan ıslahını iyileştirme çerçevesinde başlattığı suni tohumlama çalışmalarına Midyat’ta başlandı. İhaleyi kazanan üç veteriner hekim, Fadıl Akbulut, M. Gürkan Taner, M. Nur Çelik, en ücra köylere giderek vatandaşların 8061 büyükbaş hayvanına ücretsiz suni tohumlama aşısı yapacak.

Hayvancılıkta suni tohumlama için kaynak ayıran Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, suni tohumlama işini özelleştirdi. Buna göre, hayvancılıkta suni tohumlama işlemini, özel veteriner, çiftçiye bedava yapacak. İşlemde görev alan veterinerlerin parası bakanlıkça karşılanıyor. Ayrıca suni tohumlama sonucu doğan buzağılardan soy kütüğüne kayıtlı olanlar için çiftçiye buzağı başına 80 yeni lira destek ödenecek.

İlçe Tarım Müdürü Sabahattin Ayyıldız "Irk özelliği ve verim yönü çok yüksek boğalardan alınan spermlerle suni tohumlama yapılıyor. Tohumlama yaptırmak isteyen çiftçilerimiz ihaleyi alan veterinerlerimize başvurarak büyükbaş hayvanlarına suni tohumlama yapabilecek. Hayvanları küpeli olan vatandaşlarımızdan hiçbir ücret talep edilmeyecek. Doğacak buzağıların kayıtlarını ve destek işlemlerini bizler takip edeceğiz. Tohumlaması yapılan hayvanların kayıtlarını bakanlığa bildireceğiz ve gerektiğinde de gerekli denetimleri yapmak üzere veteriner hekimimiz Servet Arıkan’ı görevlendireceğiz” dedi.

Veteriner Servet Arıkan ise, “Hayvan sahiplerini suni tohumun faydaları konusunda bilgilendiriyoruz. Özellikle küpesi bulunmayan hayvanlarında suni tohumlama yapılması lazım. Amacımız; ırk ıslahının sağlanması ve yerli suni tohumlama yapılarak verimi daha yüksek melez ırklar elde etmektir. Hem ilçenin hem de ülke ekonomisi kalkınacak” dedi.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2006 Pazar 23:33:53
Güncelleme :18 Nisan 2006 Salı 23:11:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?