23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Göçerlere mera yasağı

Doğunun değişik illerinden Midyat’a hayvanlarını otlatmak için gelen göçerler geri çevriliyor.
Tarım İl Müdürlüğü Mera komisyonunun bu yıl almış olduğu karar gereği göçerlerin hayvan sürülerini Mardin il sınırındaki meralarda otlatmaları yasaklandı.

Mardin İlçe Tarım Müdürü Sabahattin Ayyıldız, konuyla ilgili şunları söyledi: "Kaçak yollardan gelerek Midyat çevresindeki meralarda hayvanlarını otlatmaya gelen 6 göçeri, sürüleriyle birlikte yakaladık. Sürüleri geri çevirdik ve 3285 sayılı yasaya göre kişi başına 2 milyar 610 milyon lira para cezası kestik.

Midyat’taki meralar ancak buralardaki hayvanları otlatmaya yetiyor. Göçerler geldikleri bölgeden hayvanlarını gezdire gezdire değişik meralarda otlatıyorlar. Hem meraları talan ediyorlar hem de dönüşlerde birçok çiftçimizin ekinlerine zarar veriyorlar. Yani kaş yapalım derken göz çıkarıyorlar.

Hayvanlar bir yerden başka bir yere sevkiyat yapılacağı zaman aşılanır, veteriner kontrolünden geçirilir, rapor alınır, hayvan sevk pasaport işlemleri yapılır ve hayvanlar araçlarla bir yerden başka bir yere nakledilir. Ancak göçerler hiçbir tedbir ve önlem almadan yola koyuluyorlar.

Göçerlerin bu ihmalkârlıkları önüne geçilmez ciddi sıkıntıları da beraberinde getirebilir. Bu hayvanların hasta olmadıkları ne malum! Bu hayvanlar hangi hekimin kontrolünden geçmiş. Hiçbir belge yok ellerinde bu yüzden bu yüzden 3285 sayılı yasaya göre para cezaları kesiliyor. Buradaki meralarda hayvanlarını otlatmaları kesinlikle yasaklanmış bu durumu göçerlere anlatıyoruz ancak yine de geliyorlar."

Jandarma ve korucularla işbirliği içinde olduklarını belirten ü Ayyıldız, “Buraya gelen sürüyü yakaladığımızda işlemlerini yapmayanlara para cezası kesiyoruz. Bunun için yola çıkmadan göçerlerin saydıklarımız önlemleri almaları gerekiyor. Hiçbir şekilde hayvanların yaya geçitlerine izin verilmiyor” diye konuştu.

Ayyıldız, şuana kadar kesilen para cezası miktarının 15 milyar 660 milyon lira olduğunu bildirdi.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 21:29:31
Güncelleme :29 Kasım 2005 Salı 02:48:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?