22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kıyasıya rekabet

Mardin Tarım İl Müdürlüğü Midyat Kaymakamlığı işbirliğiyle Üzüm Teşvik Yarışması düzenlendi. 15 Ekim Dünya çiftçi Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlenen festivalde, çiftçi kadınlar yetiştirdikleri üzümleri jürinin beğenisine sundular. Midyat, Dargeçit, Savur, Yeşilli ve Ömerli ilçelerindeki üzüm üretici kadın çiftçiler büyük bir zahmetle yetiştirdikleri üzümlerini jürinin beğenisine sundular.

Kabuk kalınlığı, renk, tat ve görünüm temel alındığı yarışmada jüri üyeleri güzel üzümleri seçmede büyük zorluk çekti. Esentepe ilköğretim okulu Folklor ekibinin de yöresel oyunlar oynadığı festivalde gençler kendilerini tutamayarak oyuna eşlik ettiler.

Midyat Kocatepe İlköğretim Okulunda düzenlenen festivale, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Dargeçit Kaymakamı Tahsin Aksu, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, C.Başsavcısı Bülent Bingöl, İl Emniyet Müdürü İsmet Taşhan, İlçe Emniyet Müdürü Yücel Buğdaycı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Feyzi Arslan, daire amirleri, sivil toplum kuruluş örgütleri, parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Ziraat Mühendisi Aslıhan Demirhan yaptı. Demirhan, "Hayatın her alanın da önemli bir rol üslenen kadınları böyle bir günde bir araya getirmek çok güzel. Tarlada üreten, ev işi yapan emektar dünya çiftçi kadınlar gününü kutluyorum” dedi.

İlçe Ziraat Odası Başkanı M. Beşir Evsen ise, emektar olmanın ve bir şeyler üretmenin en güzel şey olduğunu belirterek, "Kadınlarımız hayatımızın her alanında bütün yükü sırtlamış durumdalar ve bu yolda canla başla çalışıyorlar. Ülke ekonomisinin kalkınmasında büyük emekleri olan kadınlarımızı kutluyorum” diye konuştu. 

Tarım İl Müdürü Mehmet Veysi Abdüsselamoğlu, “Kadınlar daha çok çalışıyor ama maalesef istatistik bilgilere gelince kadınlar hep arka sıralarda yer alıyor. Kırsal kalkınmada çiftçi kadınlarımızın üstlendikleri büyük rolü var. Teknolojinin ilerlemesine rağmen hala bağcılık ilkel şartlarda yapılıyor. Mardin’deki üzüm çeşitlerini arttırmak için önümüzdeki yıl çalışmalar başlatacağız ve çiftçilerimizi eğiteceğiz.” dedi.

Kaymakam Mustafa Yılmaz'da, “Midyat’ta 4700 çiftçimiz var bağcılıkla uğraşanlar bunun önemli bir kısmını oluşturuyor. Üretimden pazarlanmasına kadar önemli ve vazgeçilmez bir unsur olan kadınlarımızın çiftçilikte uğraşmalarını hepimiz biliyoruz. Kadınlarımızı böyle güzel bir etkinlikte bir araya getirmekten büyük coşku ve mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu. 

Kadın çiftçilerin yoğun ilgi göstermelerinden dolayı mutluluklarını ifade eden Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, büyük bir zahmetle üzüm yetiştiren kadın çiftçilere teşekkür ederek, "Kültürel zenginliğimizi geliştirmemiz lazım bunun için Özel İdarenin imkanlarını da seferber edeceğiz. Tarımımızın ve ziraatımızın üst seviyelere ulaşmada kadınlarımızın rolü büyük olmuştur. Bunun göz ardı edemeyiz. Bütün kadınlarımızı kutluyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmalarının ardından dereceye giren kadın çiftçiler; 1-Nurten Aydın Anıtlı Köyü, 2-Nadiye Demir Ömerli Anıttepe Köyü, 3-Zübeyde Akan Sarıköy, 4-Lema Doğan Sarıkaya Köyü, 5- Mamdiye Akyüz Kayalıpınar Köyü kadın çiftçilere ödüllerini Vali Koçaklar, Midyat Kaymakamı Yılmaz, Belediye Başkanı Nasıroğlu, Tarım İl Müdürü Abdussemedoğlu ve Cumhuriyet Başsavcısı Bingöl tarafından verildi.

Diğer çiftçilere ise İlçe Tarım Müdürü Sabahattin Ayyıldız Tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Daha sonra bağ bozumu için bir bağ ziyaretinde bulunuldu.
Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 13:01:34
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 13:57:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AYKUT ÖZDEMİR IP: 85.102.206.xxx Tarih : 17.10.2005 21:10:26
Midyat ve diğer çevre ilçelerin kadın çiftçileri böyle yarışmaya girmesi ben de olumlu intibahlar bıraktı .çünkü böyle yarışmalarçiftçiye hem kendini tanıtma imkanı hem bu sayede ekonomik açıdan rant imkanı hem de çiftçiyi teşvik eder.ayrıca midyat ve diğer çevre ilçeleri genelde ekonomosini düzeltir.ayrıca mardinde istihdam sayısı az diyoruz benden büyüklere bi önerim var şarap fabrikası kurulursa mardin sanayisi gelişmiş bir kent olur istihdam sayısı da artar ulusarası pazarda da önemli bir yere sahip olur Mardin herkese iyi günler