23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Süryaniler Meryem Ana'yı andı

 "Meryem Ana" vefatının yıl dönümünde, Midyat'ta yaşayan Süryaniler tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. 7'den 70'e her yaştan Süryani vatandaşın ilgi gösterdiği dua ayinin de unutulmaz anlar yaşandı. Midyat ilçesine bağlı Anıtlı köyünde bulunan Meryem Ana Manastırında düzenlenen anma programına Metropolit Samuel Aktaş, Anıtlı Rahibi Muşe Gürbüz, Alagöz Köyü Papazı Abune Gabriel, Almanya, Amerika, Avustralya, İsveç, İsviçre, Hollanda, Belçika, Midyat ilçesi ve bağlı köylerinde yaşayan Süryanilerin katılımıyla dua ayini yapıldı.

Meryem Ana'nın bu dünyadan diğer dünyaya intikal ettiği gün olarak bilenen Ağustos ayının 15. gününde Midyatlı Süryaniler ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Midyatlı Süryaniler Anıtlı Köyünde ki Meryem Ana Manastırında bir araya gelerek dua edip, ayin yaptılar. Meryem Ana Manastırında toplanan Süryaniler Metropolit Samuel Aktaş önderliğinde topluca dua edip, ayin düzenlediler. Süryaniler bu bayramı manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı gün olarak tanımlamaktadırlar.

İncil'den okunan ayetlerle başlayan anma töreni, okunan ilahiler ve yapılan dualarla devam etti. Ayin esnasında hazır bulunan vatandaşlar manevi bir hazla birbirlerine kenetlenip kendilerinden geçercesine dua ederek; Meryem Ana'dan kendileri için oğlu İsa Mesih'ten duacı olmasını istediler. Ayin esnasında yakılan tütsüler de çevreye güzel kokular salarken dua edenleri de manevi duygulara sevk ediyordu.

Akşam yemeği verildi

Kilise tarafından hazırlanan yemek davetlilere ikram edildi. Yenilen yemekten sonra vatandaşlar, gün ağarıncaya kadar kimileri İncil'den ayetler okuyarak, kimileri de dua ederek ve kimileri de geceyi uyuyarak geçirdi.


Beş gün oruç tutuldu

Sabah ayininde Metropolit Samuel Aktaş'ın önderliğinde tekrar bir araya gelen Süryaniler "Kıddas" ismini verdikleri bu son ayinle Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü anma törenini bitirdiler. Anma töreninden 5 gün önce oruç tutan Süryaniler, bu süre zarfında hayvansal hiçbir gıdayı yemeyip oruç tutarak geçirdiler. Anma törenin sona ermesiyle, oruçlu iken yenilmeyen hayvansal gıdaların da öğle yemeğinde verilen 'etli' bir yemek ziyafetiyle bu yasak sona erdi.

Günün anlam ve önemiyle ilgili görüştüğümüz Meryem Ana Kilisesi Papazı Abune Gabriel yaptığı açıklamada, “Meryem Ana'nın intikal bayramı nedeniyle yurt dışından kalan çok sayıda Süryani ile çevre köylerdeki vatandaşlar dua ayini için Meryem Ana Manastırına akın ediyor. "İnsanlar nasıl Mekke'yi, Kudüs'ü ziyaret edip inanılmaz duygular içine giriyorlarsa, biz Süryani vatandaşlar için de Meryem Ana'nın taşınma günü "Şahro Bayramı"nda kendi ismine yapılmış Meryem Ana kilisesinde dua ayinini kutlamak Süryanilerin arzuladığı bir duygudur" diye konuştu.

Anıtlı Köyü Muhtarı Habib Doğan ise, “bugün burada çok güzel büyük bir manevi hava var. Yurt dışında kalan Süryaniler bugünü burada geçirmek için geldiler ve dualarını yaptılar yarın da ayinlerini yapacaklar. Daha sonra öğle yemeğinde bir etli yemek ziyafeti vereceğiz. Tabi ki bugün burada toplanmak sadece Şahro Bayramıyla sınırlı kalmıyor. Eski dostlukları pekiştiriliyor, yeni dostluklar ediniliyor ve tanıdıklarla görüşüyorlar” dedi. Doğan, “bu yıl çok katılım var ve her geçen sene bu sayı artıyor. Süryaniler Meryem Ananın intikal bayramını bu kilisede kutlamak için binlerce kilometrelik yolu kat edip geliyorlar tabiî ki bu çok güzel bir duygudur” diye konuştu.

Meyveler üzerine bereket duaları okundu

Pazar günü sabahı yapılan son ayinde bölgede yetişen meyveler de ayine getirilerek bereketlenmesi için üzerlerine çeşitli bereket dualarının okunduğu görüldü.






 

 

 

M. Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 09:23:40
Güncelleme :15 Ağustos 2005 Pazartesi 14:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
m.rober aktaş IP: 88.232.121.xxx Tarih : 29.06.2008 10:43:42

ben mardınlıyım boyle zengınlıklerımızle gurur duyuyuyorum ısvecteyım topragıma donmek ıstıyorum süryani roberden saygılar