1
Haziran
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Tarihi cami restore ediliyor

1925 yılında Cevat paşa tarafından Midyat’ta inşa edilen Cevat paşa camisi Midyat Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle restore ediliyor.

Midyat Belediyesinin tarihi ve kültürel varlıkları restore etme ve korumaya alma çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Yapıldığı günden beri tadilat yüzü görmeyen ve adeta harabeye dönen Cevat Paşa camisi yapılan restorasyon çalışmasıyla rahat nefes aldı.

Kalın duvarlarla ve kare planda Midyat taşından inşa edilen caminin fiziki yapısında zaman içerisinde değişikliklere gidilmiş ve tarihi cami değerinden uzaklaştırılmıştı. Ancak belediyenin tarihi yerleri restore çalışmasına dahil edilen cami eski canlılığına yeniden kavuştu.

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu yaptığı açıklamada, “bizler tarihi varlıklarımızı restore ederek gelecek nesillere bırakmak istiyoruz. Tarihi yerler bize miras değil, emanet bırakılmıştır.

Tarihi Cevat Paşa Camisi harabeye dönmüştü ve buraya acilen sahip çıkılması gerekiyordu. Tarihi camimiz da zaman içinde yapılan bazı ek ilaveler nedeniyle adeta bir beton yığını haline gelmişti. Bizler camimizi bu beton yığınından kurtararak eski hoş ve güzel taş işlemeli mimarisine yeniden kavuşturduk” diye konuştu.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2006 Pazartesi 09:35:58
Güncelleme :16 Ocak 2006 Pazartesi 15:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?