18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

'Midyat kongreler şehri olacak'

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Mardin Milletvekili Dış İşleri Komisyon Üyesi Nihat Eri, Midyat turizmine yapılacak yatırımlara her türlü desteği sağlayacaklarının sözünü verdi.

AKP Mardin Milletvekili Nihat Eri, Matiat Oteli'nde, Midyat'ta gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. Mardin'in belli başlı sorunları içerisinde en büyük sorunun su olduğunu belirten Eri, "Seçim çalışmaları yaparken tespit ettiğimiz önemli konuların başında su sorunu vardı. Halkın bize söylediği şuydu; 'En büyük sorunumuz su. Bunu çözün, sizden başka bir şey istemiyoruz.' Turizm kenti olan bir kentte su olmaması kadar kötü bir şey olamaz. Biz de bunun için çalışacağımıza söz verdik ve bunu şimdi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 60 yıldır hayali kurulan Beyaz Su Projesi, bu dönemde hayalin ötesine geçip gerçeğe dönüştü. Bu projenin ihalesi yapılmış ve müteahhit işe başlamıştır" dedi.

Bölünmüş karayoluyla ilgili çalışmalara da değinen Milletvekili Eri, "Diyarbakır-Mardin, Şanlıurfa-Habur, Batman-Midyat, Mardin-Midyat arasında bölünmüş karayolu yapılacak. Dargeçit yolu çıkmaz olmaktan çıkacak ve kısa bir sürede bölünmüş karayoluna kavuşacaktır. Yapılacak olan 21 adet bölünmüş karayolu, en kısa sürede bölge halkının hizmetine girecek. Midyat'ın şehir içi ana arterleri ve bulvarları yeniden yapılandırılacak ve yollar bölünmüş olarak şehir dışına çıkarılacak. Hükümetimiz, bölünmüş karayoluna ağırlık vermektedir ve bu nedenle daha çabuk bitmesi için bölünmüş yolları parçalara bölerek ihaleye çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.

Milletvekili Nihat Eri, açıklamasının bir bölümünde, yurt dışında yaşayan Süryani vatandaşlara seslenerek, kendi öz yurtlarına dönmeleri ve yatırım yapmaları için çağrıda bulundu. Eri, "Müslüman, Süryani ve Yezidi, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, turizm konusunda yatırım yapmalarını istiyoruz. Biz onlara gereken desteği vereceğiz. Yurt dışında atıl durumdaki orta ölçekli fabrika ve ekipmanları getirerek, burada kurabilirler. Biz küçük sanayi sitesini yatırım programına dahil ederek çalışmalarımızı hızlandırdık. Küçük sanayi sitesi bittiğinde, organize sanayi bölgelerine ağırlık vereceğiz" diyerek, yatırım yapmak isteyen işadamlarına her türlü desteği vereceklerinin sözünü verdi.

Mardin Milletvekili Eri, Ilısu Barajı çalışmalarının son aşamaya geldiğini de belirterek, "Hasankeyf'in sular altında kalacak olması kimsenin keyfini kaçırmasın. Hasankeyf, sadece Batmanlılar'ın değil, hepimizin, insanlığın ortak malıdır. Hasankeyfli kaygı taşıyorsa, biz de aynı kaygıyı taşıyoruz. O noktada birbirimizden farkımız yok. Kültürel varlıklarımızın korunması, hepimizin sorumluluğundadır" dedi.

Ilısu Barajı'nın çok büyük bir proje olduğunu ve projenin çok büyük kamu yararı taşıdığını söyleyen Eri, "Türkiye, enerji açısından daha çok dışarı bağımlıdır, enerji için dışarıya milyarlarca dolar ödüyoruz. Dolayısıyla bu bağımlılığımızı, yerli kaynaklarımızı kullanarak azatlamak zorundayız. Yerli kaynak derken, ilk akla gelen su kaynaklarıdır. Su kaynaklarımızı enerji ve sulama amaçlı kullanmalıyız" şeklinde konuştu.

Ilısu Barajı'nın kendi kendini finanse eden ender barajlardan biri olduğunu ifade eden Eri, "Ilısu Barajı, kendini 4 yılda amorti edecek ve daha sonraki yıllarda kar amaçlı olarak kalacak ve çok uzun yıllar ülkemize ve bölgemize hizmet verecek. Hasankeyf'in bir kısmının sular altında kalması nedeniyle kurtarılacak eserler gün yüzüne çıkarılacak ve insanların görmeleri için açık hava ve kapalı müzeler yapılacak. Yapılan bu çalışmalar, uluslararası ve bilimsel çalışmalardır ve üniversitelerle işbirliği yapılarak sürdürülüyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasında Midyat ile ilgili planlanan çalışmalara ve ilçenin turizm geleceğine de değinen Mardin Milletvekili Nihat Eri, şunları söyledi:

"Dargeçit ilçemiz, en geri kalan ilçemizdir, adeta çıkmaz sokaktır. Dargeçit'in yolları yapılacak ve çıkmaz sokak olmaktan kurtulacak. Dicle'nin öbür kıyısıyla bağlantı sağlanacak ve kurulacak olan köprüyle Doğu Anadolu'ya kadar İpekyolu'na bağlanacak olan Dargeçit, çıkmaz sokak olmaktan çıkacak, transit yol üzerinde bir şehir olacak. Şanslı bir ilçemiz olması münasebetiyle Midyat'ta turizm canlandırılabilir. Hiç şüphesiz Midyat, dünyada ve Türkiye'de gıptayla seyredilen, gezilebilen ve kendine hayran bırakan ender bir şehirdir. Midyat'a gelenlerin veya burada yaşayanların toplantı ihtiyaçlarını karşılayacak, sinema, tiyatro, sergi ve konferans salonları olan bir kültür merkezi yapılacak. Midyat, kongreler şehri olacak."

Eri, Midyat turizmine yatırım yapacak olan işadamlarına sonuna kadar destek sağlayacaklarını ifade ederek, söz konusu çalışmaların iktidarları döneminde bitirilmesi için çalışmalara hız verdiklerini söyledi. En büyük sorunun işsizlik sorunu kaydeden Milletvekili, işsizliği azaltacak somut projeler ürettiklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2005 Cumartesi 12:11:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
musa özdemir IP: 85.101.158.xxx Tarih : 7.08.2005 23:37:56
bu habere inanmıyorum. çünkü verdiği sözü tutmayan birisidir nihat bey.bana burs bağlanacağını söyledi bir türlü bana burs bağlanamadı. sağlık olsun .onun için seçim gününde çalıştık sonu bu oldu üzülmeye hiç değmez. nereye kaçabilir ki seçimler yaklaştı.