18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

TRT GAP Midyat’ı konuk etti

Farklı dinlerin, dillerin ve ırkların yüzyıllardır kardeşçe yaşadığı bu topraklardaki güzelliği ve hoşgörü ortamını bu defa da, Diyarbakır TRT GAP televizyonunun Daldalan programı ekranlarına taşıdı.

Mustafa Demir’in sunuculuğunu yaptığı eğitim ve kültür programı 'Daldalan', hafta sonları yayınlanıyor. Her hafta başka il ve ilçeleri tv ekranlarına taşıya program bu defa da Midyat’ı ele aldı. 

Programın çekimleri bu yıl yeni hizmete giren Matiat Otel Turistik Tesisleri'nde yapıldı.

Programda, kemençe eşliğinde halk oyunları oynandı, taş ustaları, Süryani telkari ustaları, halı kursları öğrencileri hepsi bir amaç için gelmişti. Midyat’ın güzelliklerini ekranlara taşımak ve görmeyenlere Midyat’ı tanıtmak.

Programda ayrıca, yöresel yemeklerden içli börek, şamböreği, içli kaburga, kuzu dolma, kışlık yiyecekler, pekmez, pestil, cevizli sucuk, acurlu turşu, yerli karpuz, kavun sergilendi,
Süryani Kültür Derneği Halkoyunları ekibinin hassade oyunuyla başlayan program taş işleme ve gümüş tanıtımıyla sürdü daha sonra kemençe eşliğinde Midyat Belediyesi zabıta ekibi yöresel halk oyunu Raks’ı oynayarak, çevredeki vatandaşlardan büyük alkış aldılar.

Daha sonra, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kız Öğrenci yurdunda kalan öğrencilerden kurulu müzik korosu da seyircilere bir müzik parçası seslendirdi.

Taş işleme ustası Polis Ensar Şahin Program’da “bizler taşa hayat veriyoruz sanmayın ki taş cansızdır, Midyat’ta taş hayat bulmuştur” dedi.

MİDER Derneği Başkanı Ünal Günel de, sivil toplum kuruluşları olarak Midyat’ı kalkındıracaklarına emin olduklarını belirterek, "Midyat’a işsizlik sorunu var çok göç veriyor. Midyatlı gençler erken yaşta evlendirmeler sonucu önü alınmaz bir nüfus artışıyla karşı karşıya ailelerin bilinçli davranarak çocuklarını daha çocuk denilecek yaşta evlendirmemeleri gerekir” dedi.

Şoförler Odası Başkanı M. Zeki Ayyıldız ise, Habur sınır kapısı şoförlerimizin geçim kaynağı, bunun iyileştirilmesi lazım” diye konuşurken, Süryani telkari Ustası Murat Aslan, “Telkari, sabır işleyen bir meslek bu mesleğe çocuk yaşta başlamak gerekiyor. Dökme gümüşün makinelerle yapılması nedeniyle ücreti düşük. Vatandaş el işlemeli gümüşü pahalı görerek almıyor. Bizler Midyat’ta sanatımızı, el emeğimizi satıyoruz. El işlemeli telkarinin bir anlamı var” şeklinde konuştu.

Matiat Otel Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Ocak' da, üç ortakla Midyat’ta turizme yönelik bir iş istihdam yarattıklarının altını çizerek, "Midyat bacasız bir fabrika ve turizm ancak tanıtımla oluyor. Bizler de Midyat’ın tanıtımına katkıda bulunuyoruz. Eskiden gelen vatandaşlar gelip hemen dönüyorlardı. Artık gelip buralarda istedikleri gibi kalabilecekler” ifadelerini kullandı.

Programda konuşan Acırlı Belediye Başkanı Ahmet Cengiz ise, Midyat’taki birçok güzel yöresel ürünü pazarlama sıkıntısı çektiklerini vurgulayarak, "Beldemizin de ismini aldığı Acur’dan çok güzel turşular yapılıyor ve bunun dışarıya satılması için bir pazarın oluşturulması gerekiyor. Sadece Midyat ve çevresi bundan yararlanıyor. Biz istiyoruz ki herkes bu nimetten faydalansın” dedi.

Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz'da yaptığı konuşmada, dünya medeniyetlerin birçok uygarlığına ev sahipliği yapmış ilçenin baştaa Mardin Valisi M. Temel Koçaklar’ın çabaları sonucu turizm patlaması yaşadığına dikkat çekti.

Yılmaz, "Daha önce buralara gelen Mardin-Midyat ve Hasankeyf turu yapıp gidiyordu. Artık öyle değil. Şimdi yeni açtığımız dört yıldızlı tesisimiz sayesinde vatandaşlarımız gelip burada konaklayabiliyorlar. Konaklama yerleri sadece bu otelle sınırlı kalmıyor. Tabi ki şimdi 40 yataklı iki tane butik otelin inşaatı da devam ediyor" diyerek, Midyat'ın işsizlik ve göçü turizmden aldığı potansiyelle kırabileceğini söyledi.”

Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Fethi oruç ise, "Tarihi şehrimizi güzelleştirmek adına hiçbir yatırımdan çekinmiyoruz” dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal da, “Bizler iki fakülteyi hak ediyoruz. Ama daha bir tane bile açılmamış. Midyat’ta yapılan tüm kültürel ve tanıtıcı etkinliklere destek veriyoruz. Mevcut tarihimize sahip çıkmamız gerekiyor. Belediye olarak inanç ve kültür merkezi olan Midyatımıza da hizmet etmekten büyük mutluluk içerisindeyiz” diye konuştu.

Program sonunda Kaymakam Mustafa Yılmaz, program yapımcısı ve sunucusu Mustafa Demir’e Midyat’ın tarihi dokusu ve kültürünü yansıtan bir şilt hediye etti.

Program sonrasında tüm davetliler ile halkoyunları kemençe eşliğinde halay çekip oynadılar.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 09:33:48
Güncelleme :11 Kasım 2005 Cuma 14:39:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AYKUT ÖZDEMİR IP: 85.99.186.xxx Tarih : 11.11.2005 19:44:18
Midyat ın tanıtımı yapılmasıyla TRT tarafından öncelikle bölgemizin sonra da ülkemizin ilgisini çeker.Bu sayede Midyat a gelecek yatırımların ardı ardına artmasına yol açabilir.Tanıtım sayesinde hem yüksekokul hem de istihdam sayısındaki beklentiler bir nebze olsa da giderilebilir.