7
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Urfa'da tarihi eser operasyonu

Şanlıurfave Batman'da  yapılan ortak operasyonlarda bol miktarda tarihi eser ele geçirildi. Tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili olarak gözaltına alınan 2 şüpheliden 1'nin terör örgütüne yardım, yataklık yapmak ve üye olmaktan cezaevinde yattığı bildirildi. Şüphelilerin, tarihi eserleri internet üzerinden pazarladıkları iddia edildi. 

Edinilen bilgilere göre, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, tarihi eser kaçakçılığını önlemek için çalışma yaptı. 29 Nisan 2006 tarihinde başlayan operasyonda sürücülüğünü K.D. isimli şahsın yapmış olduğu ve yanında Ü. Ç. isimli şahsın bulunduğu otomobil, Diyarbakır yolu girişi eski bölge trafik önünde durdurularak araba arandı. 

Otomobilde M.Ö. 2000-1500 yılları arasındaki döneme ait kadın idolü ayak altında kandil bulunan pişmiş toprak (Terra Cota), M.Ö. 2000-1500 yılları arası döneme ait kadın idolü bulunan, kadın idolü ayakları altında kandil olan pişmiş toprak (Terra Cota), M.Ö. 2000-1500 yılları arası döneme ait sol elinde kandil bulunan kadın idolü pişmiş toprak (Terra Cota), M.Ö. 1000-1500 yılları arası döneme ait 2 adet küçük boğa figürü üzerinde 2 adet kulp ve kulp üzerinde kase pişmiş toprak (Terra Cota), ağız kenarı kırık 12 cm çapında iç derinlik 4 cm pişmiş toprak kase, U biçiminde 8 cm yüksekliğinde pişmiş toprak, genişlikleri 25-32 mm arasında değişen 10 adet Roma dönemine ait gümüş sikke (Grek), genişlikleri 20-24 mm arasında değişen 9 adet Bizans dönemine ait altın sikke, 20x20 mm genişliğinde ön ve arka yüzünde Arapça yazılar bulunan 1 adet altın sikke, 29x25 mm genişliğinde Bizans sikkesi bulundu. Tarihi eserlerle ilgili olarak K.D ile Ü.Ç isimli şüpheliler gözaltına alındı. 

Ayrıca Ümran Ç. isimli şahsın Batman ilinde bulunan ikametinde yapılan aramada ise 618 adet tarihi değeri olan çeşitli dönemlere ait sikke, 41 parça tarihi değeri olan ve yine değişik dönemlere ait çeşitli ebat ve şekillerde pişmiş toprak eserler, 1 adet Sikke Envanter Kayıt Defteri ve 1 adet Tarihi Eser Envanter Kayıt Defteri ele geçirildi.
Yakalanan şahıslardan Ü.Ç. isimli şahsın daha önce terör örgütüne yardım yataklık ve üye olmaktan dolayı cezaevinde yattığı ve şahsın evine yapılan operasyonda çok sayıda örgütsel dokuman ile tarihi eser ele geçirildiği bildirildi. Şüphelilerin tarihi eserleri laptop bilgisayara yükleyerek internet üzerinden pazarladıkları iddia edildi.
.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2006 Salı 18:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?