3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Halka 'kan bağışlayın' çağrısı

Kızılay Siirt Şube Başkanı Yener Tanık, vatandaşlara kan bağışı yapmaları çağrısında bulunarak, “Siz de; gönüllü kan bağışçısı olup, gönüllerde yaşayınız” dedi.

Yener Tanık, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda yaptığı basın toplantısında, geçtiğimiz Ekim ayında Türk Kızılay’ı olarak, Siirt İl merkezinde “Kan İstasyonu” kurduklarını hatırlatarak, şunları söyledi: “Merkezimizin faaliyete geçtikten sonra ihtiyacı olan vatandaşlar kana daha rahat ulaşabiliyorlar. Ancak bu merkezimizin daha yararlı ve etkin bir şekilde çalışabilmesi için vatandaşların kan bağışında bulunmaları gerekiyor.

Buradan vatandaşlarımıza sesleniyor ve onları kan bağışına davet ediyorum. Unutmayalım ki; bağışlanacak bir ünite kan doğum yapan bir anneye, sorunlu doğan bir bebeğe, kaza sonucu kan kaybeden kazazedeye, ameliyat olacak bir hastaya hayat verecektir.”

Kan vermek için bir yakınınızın ihtiyaç duymasını beklemeden her gün onlarca hastanın, Kan’a muhtaç olduğunu düşünerek kan verilmesi gerektiğini söyleyen Tanık, kan bağışlamanın yararlarını şöyle sıraladı:
- Kemik iliğinin yağlanmasını önler, kan yapımını canlı tutar.
- Kandaki yağ oranı düşer.
- Baş ağrısı, stres, kaşıntı, tansiyon, alerjik reaksiyonlara ve yorgunluklara iyi gelir.
- Kan bağışladıktan sonra vücutta yeni kan hücreleri yapıldığı için kişi canlılık kazanır şeklinde özetledi.

18-65 yaş arası, önemli bir sağlık sorunu olmayan herkesin kan bağışında bulunabileceğini ifade eden Siirt Şube Başkanı Yener Tanık, “Vatandaşlarımız kan merkezimize başvurduklarında, kan bağışı yapmaya uygun olup olmadıkları yapılan muayene ile belirlenmektedir. Hemoglobin ölçümleri yapılmakta, sonuçları olumlu olan kişilerin kan verme işlemleri başlatılmaktadır” dedi.

Yeni Mahalle Ziraat Caddesi No:16’da bulunan “Kan Merkezi”nin mesai saatlerinde açık olduğu belirtildi.

Hifzullah Eryeşil - Kenthaber / Siirt
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2005 Cumartesi 19:29:00
Güncelleme :17 Aralık 2005 Cumartesi 22:15:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?