3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Yemenicilik unutuluyor

Siirt'te, bir zamanların gözde mesleklerinden yemenicilik unutulmaya yüz tutan meslekler arasındaki yerini aldı. 1943'lü yıllarda 213 yemenicinin bulunduğu kentte, şu anda sadece 1 yemeni atölyesi faaliyet gösteriyor.

Dededen kalma yemenicilik atölyesini işleten 24 yaşındaki Ercan Eryeşil, 1943'lü yıllarda 213 yemenicinin bulunduğu Siirt'te, şimdi sadece kendisinin mesleği sürdürdüğünü söyledi.

"Yemenicilik mesleği, dedelerimin dedesinden kalma bir meslek. Bu nedenle, her ne kadar önem verilmese de biz bu mesleğe hayatımızı adamışız" diyen genç usta Eryeşil, yemeninin kunduraların aksine sağlığa yararlı olduğunu, ayak terlemesini ve ayakta mantar oluşmasını önlediğini savunuyor. Yıllar geçtikçe yemeniye olan talebin azaldığını dile getiren Eryeşil, "Halkımız, kunduranın çıkmasıyla yemeniyi tercih etmemeye başladı ve sanat giderek öldü. Bu iş bana dedemden kaldı. İsteyerek ve severek yaptığım yemeniler ortaya çıkınca çok mutlu oluyorum. Dedem, 78 yıl yemenicilik yaptı ve 100 yaşında öldü. Ben de 14 yıldır bu mesleği yapıyorum" dedi.

Ercan Eryeşil, yemeni yapmanın kolay gibi göründüğünü, aslında çok zor olduğunu belirterek, "Herkes yemeni yapamaz. Yemeni yapmak, ustalıktan geçer. Türkiye'de bu işi hakkıyla yapan çok az kişi çıkar. 10 yaşından bu yana tezgahın arkasındayım. 14 yıldır hastalandığım zamanlar hariç iş yerimi kapatmadım" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 14:51:32
Güncelleme :27 Ekim 2005 Perşembe 04:22:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?