28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Cizre'de basın açıklaması

Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne, izinden dönerken terör örgütü PKK militanlarınca kaçırılan polis memuru Hakan Açıl'ı teslim almak için gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) ile İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) tarafından oluşan heyet, bir basın açıklaması düzenleyerek, polis memurunun teslim edilmesi için PKK'ya çağrıda bulundu.

Cizre'de görev yapan ve izin dönüşü Midyat-İdil Karayolu Mağara köyü mevkiinde 9 Ekim 2005 günü terör örgütü PKK militanları tarafından kaçırılan polis memuru Hakan Açıl'ı teslim almak için İHD ve Mazlum-Der heyeti Cizre'ye ulaştı. Cizre'ye akşam saatlerinde ulaşan heyet, konakladıkları Onşar Otel'de bir basın toplantısı düzenleyerek, PKK'nın kendilerine polis memuru Açıl'ı teslim etmek için yer belirtmesi çağrısında bulundu.

Heyet, kaçırılan memuru teslim almak üzere Cizre'ye geldiklerini fakat polis memurunun nasıl ve nerede teslim edileceği yönünde herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Heyet adına basın açıklamasını yapan Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Şeyhmus Ülek, "Militanlar tarafından kaçırılan Açıl'ın bırakılması için buradayız. Basın aracılığıyla sesimizi duyurarak teslim almayı düşünüyoruz. Basın aracılığıyla bize nerede olduklarını belirtmelerini, yer söylemelerini bekliyoruz. Biz gidip onu alacağız. Irak'ta alacağımızı bilsek, gider Irak'tan alır geliriz" dedi.

Basın mensuplarının "daha önce kaçırılan eri teslim alan heyetin gözaltına alınarak hakkında soruşturma açılması" konusundaki sorularına Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Ülek, ''Biz tamamen insani amaçla girişimde bulunuyoruz, suç işlediğimizi düşünmüyoruz. Ama dava açılmış olmasını da değerlendirerek ve bu riski göz önüne alarak burada bulunuyoruz. İnsan hakları savunucusu arkadaşlar yargı kıskacına alınıyor ve birçok kez haklarında davalar açılıyor. Benim hakkımda bugüne kadar 22 dava açıldı. 1 tanesi devam ediyor, 301'den 2-3 tanesi ertelendi, geriye kalanlardan beraat ettim. Bu bile somut anlamda gösteriyor ki açılan davaların ciddi bir dayanağı yoktur. Ama dava açılırsa da biz bunu göze almışız zaten, her şeye katlanacağız. Polis memurunu teslim alıp ailesine kavuşturmak istiyoruz'' şeklinde yanıt verdi.

Polis memuru Hakan Açıl'ın babası Muammer Açıl ise oğlunun serbest bırakılması konusunda umutlu olduğunu, ancak nerede ve nasıl serbest bırakılacağı yönünde herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyledi.

105 gün önce terör örgütü PKK militanlarınca Şırnak'ın İdil İlçesi Mağara köyü mevkiinde kaçırılan polis memuru Hakan Açıl'ın serbest bırakılmasını isteyen İHD ve Mazlum-Der heyetinde, İHD Genel Başkan Yardımcısı Mihdi Perinçek, Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Şeyhmus Ülek, İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Gülay Koca, Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Çoban, İHD Mardin Şube Başkanı Hüseyin Cengiz ve polis memuru Hakan Açıl'ın babası Muammer Açıl ile yarın heyete katılması beklenen İHD Genel Başkan Yardımcısı Kiraz Biçici bulunuyor.

.
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 12:44:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?