24
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

İdil'de eğitim hamlesi

Geçmişte terörle anılan ilçelerin başında yer alan Şırnak'ın Suriye sınırındaki İdil İlçesi'nde şimdilerde gençler, eğitimli birey olmak için var güçleriyle mücadele ediyor.

İki yıldan bu yana İdil'de kaymakamlık yapan Hasan Tanrıseven'in öncü olduğu eğitim hamlesi çerçevesinde öğrenciler, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) tarihi bir başarı yakalarken, köylerden liseye gelen kız öğrenci sayısı da 1 yıl içinde 5'e katlandı.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) verilerine göre, Türkiye'nin sosyo - ekonomik yönden en az gelişmiş 20 ilçesi arasında yer alan İdil'in 2 belde, 65 köy ve 21 mezrasında yaşayan öğrenciler, dört elle eğitime sarılıyor. Özellikle, İdil Kaymakamlığı'nın 2 yıldan bu yana eğitimi teşvik etmek için yaptığı özendirici çalışmalar, öğrencilerin azmini bir hayli artırmış durumda.
1997 yılında İdil'de kırsal alanda sadece 18 adet 1 derslikli ilkokul varken, bugün 22 köyde 8 yıllık ilköğretim okulu bulunduğunu kaydeden Kaymakam Hasan Tanrıseven, kapalı köy okulu bulunmadığını, ilçedeki ilköğretim okulu sayısının ise 73 olduğunu belirtti.

2 yıldan bu yana İdil Kaymakamlığı'nca başlatılan eğitim hamlesi çerçevesinde öğrencilerin başarı ve motivasyonunu arttıran bir dizi karar alınarak, uygulamaya konulduğunu belirten Kaymakam Tanrıseven, yapılan çalışmaları şöyle sıraladı: "İdil'de köy ve mezralardan ilçe merkezine gelen öğrencilerin yol masrafları, kaymakamlık tarafından karşılandı. Böylece, maddi sorunlar nedeniyle öğrencilerin eğitiminin kesintiye uğramasının önüne geçildi. Dershaneye devam eden öğrencilere maddi destekte bulunuldu. Ayrıca, İdil Lisesi'nde ÖSS'ye yönelik ücretsiz kurslar açıldı. İlçe çapında "Kendi Okulunu Kendin Onar" kampanyası açıldı. Bu çerçevede, çok sayıda okulun onarımı için inşaat malzemeleri kaymakamlıkça tedarik edilirken, öğrenci ve velilerin gönüllü çalışmasıyla okulların fiziki şartları daha iyi hale getirildi."

"GENÇLERİMİZ KURTULUŞUN EĞİTİMDE OLDUĞUNU GÖRÜYOR"
Kaymakamı Hasan Tanrıseven, 2 yıldan bu yana yürütülen eğitim hamlesinin semerelerini verdiğini belirterek, "Yakın bir geçmişte İdil'den üniversiteyi kazananların sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, 2004'te 52, 2005'te ise ÖSS sınavında 57'si örgün eğitim olmak üzere toplan 85 öğrenci herhangi bir yüksek öğretim programına girmeye hak kazandı. Bu rakamlar içinde sevindirici bir diğer konu ise, 16 kız öğrencimizin de üniversiteyi kazanmasıydı. Geçen yıllara kadar kız çocuklarının sadece ilkokula gönderildiği İdil'de 16 genç kızın ilçe dışına gitmesi, son derece sevindiricidir. İdil, başarı oranı ve üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı bakımından civardaki birçok ilçeyi geride bıraktı. Bu başarı, 1937 yılında ilçe olan İdil'in tarihindeki en büyük eğitim başarısıdır" şeklinde konuştu.

Öğrencilerin içindeki eğitim aşkının ve azminin filizlenmesine İdil Kaymakamlığı olarak her türlü destekte bulunduklarını kaydeden Kaymakam Tanrıseven, "Artık gençlerimiz ve aileleri de, kurtuluşun eğitimde olduğunu görüyor. Şırnak'ın İdil İlçesi'nde kıt imkanlara rağmen çalışıp azim gösteren ve eğitime dört elle sarılan gençlerimizin bu çabası, takdire şayandır. Gençlerin özgür, bağımsız birey haline gelmesi, kendi ayakları üzerinde durması için eğitim konusundaki her çabayı desteklemeye devam ederek, kızlarımızın eğitimine özel önem atfediyoruz. Bölgenin sorunlarını, geri kalmışlığı, terörü eğitimle aşacağız" dedi.

2 yıldan bu yana İdil Kaymakamlığı'nın eğitimlerine destek vermesinin kendilerine güç kattığını ifade eden İdilli gençler, "Babalarımız, annelerimiz gibi eğitimsiz kalmak istemiyoruz. İlk ve orta öğretimden sonra üniversiteyi kazanıp hayata atılmak, para kazanıp ailede söz sahibi olmak istiyoruz. İdil'e gelip memleketimizde doktor, öğretmen olmak istiyoruz. Bize her türlü desteği veren İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven'e teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 12:11:59
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 23:04:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hh IP: 81.214.226.xxx Tarih : 21.01.2006 21:07:08
ben idildeyim ama hiçbir değişim görmedim ne eğitim konusunda ne de başka bir konuda halen köy hayatı yaşıyoruz hiçkimse hiçkimseyi kandırmasın