29
Nisan
2024
Pazertesi
EKONOMİ

1 metre derinlikten su çıktı

Niğde Üniversitesi (NÜ) Aksaray Kampusü'nde altyapı inşaatı sırasında 1 metre derinlikten çıkan su, tarımsal sulama için yeni bir uygulamayı gündeme getirdi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, yer altı suyunun tarımsal sulamada kullanılması için gerekli çalışmaların yapılmaya başlanacağını söyledi.

Yapılan araştırmada bölgede çok büyük bir su potansiyelinin olduğunu belirten milletvekili Ali Rıza Alaboyun, "Burada altyapı çalışmaları için kazı yapan firma yetkilileri 5 metre derinliğe inmek zorunda kalınca büyük bir su potansiyeliyle karşılaştı. 1 metre kazıldıktan sonra su çıkıyor.

5 metre derinliğe ulaşan mühendisler suyu tahliye etmek için saatte 350 milyon litre tahliye gücüne sahip olan 2 adet su motoru koymalarına rağmen su seviyesini çok az düşürebildiler. Bölgenin Hasan Dağı'ndan eriyen kar sularıyla beslendiğini düşünüyor.

Ayrıca yer altı su seviyesini dengede tutabilmek için üniversite kampusü çevresini süzgeç borularla meyilli bir şekilde donatan mühendisler hiçbir enerji kullanmadan yer altı suyunu, Karasu kanalına yönlendirdi. Bu sistemin uygulamada başarılı olması ve yeraltındaki su potansiyeli suyun tarımsal sulamada kullanılabileceğini gösteriyor" dedi.

Yer altı suyunun tarıma elverişli olması halinde kullanılabileceğini ve bunun bir projeyle araştırıldığını kaydeden milletvekili Alaboyun, "Bu projenin hayata geçirilmesi konusunda milletvekilleri olarak gayret göstereceğiz. Çünkü projeyle birlikte binlerce dönüm verimli arazi sulanabilecek.

Bu da ülkemiz ekonomisinin yanı sıra çiftçilere büyük bir girdi sağlayabilir. Verimli arazileri bu şekilde değerlendirerek ürün çeşidini de arttırabiliriz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 19:37:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?