6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANKIRI

Anılarını canlandıracak!

Çankırı’nın Kurşunlu Belediye Başkanı İbrahim Doğu, çocukluğunda anlatılan birçok anıda sözü edilen Kurşunlu Kalesi’nin kalıntılarının bulunduğu tepeye kale yaptırıyor



ÇANKIRI - Çankırı’nın Kurşunlu Belediye Başkanı İbrahim Doğu, çocukluğunda anlatılan birçok anıda sözü edilen Kurşunlu Kalesi’nin kalıntılarının bulunduğu tepeye kale yaptırıyor.

İbrahim Doğu, "Kaleyi yaptığımız yeri ben çocukluğumdan bilirim. Bize hep bu tepenin Kurşunlu Kalesi olduğu söylenirdi. Buradaki kaleyi ancak seyrettiğim filmlerdeki kalelerle hayal ederek düşünürdüm. Çünkü adı vardı, kendisi yoktu. Yaptığımız araştırmalarda kalenin surlarının olduğunu gördük. Kurşunlu’muza bu eserin kazandırılmasını düşündüm" dedi.



BİRİNCİ ETABI TAMAMLANMAK ÜZERE



Belediye başkanı olduktan sonra kale hakkında bir araştırma yaptığını söyleyen Doğu, "Araştırma sonrasında burada surların tadilatına başladık. Şimdi Kurşunlu Kalesi’nin birinci etabını tamamlamak üzereyiz" diye konuştu. İlk etap çalışmalarının ardından surların içinin düzenleneceğini belirten Doğu, kalenin içini ışıklandıracaklarını ve ağaçlandıracaklarını, çalışmaların tamamlanmasının ardından turizme açmayı düşündüklerini kaydetti.

Kalenin tadilatında eski taşları kullandıklarını ifade eden Doğu, "Biz buranın tadilatını yaparken her şeyi yeni olarak yapmadık. Surların kendi taşlarını bularak öncelikli bunları yerine yerleştirmesini yaptık. Bunların yetmediği yerde yeni taşlar yerleştirdik" dedi.



KURŞUNLU KALESİ



Kurşunlu Kaymakamlığı'nın resmi internet sitesindeki bilgilere göre Kurşunlu, merkezi eskiden yalnız ufak bir kale ve kalede bulunan kilisede ibadet etmek için toplanmış köylülerin oluşturmuş olduğu küçük bir köyden ibaretti. Diğer adıyla "Andinata Kalesi" olarak bilinen Kurşunlu Kalesi’nin Romalılar zamanında yapıldığı ve kalıntılarının günümüze kadar gelebildiği belirtildi.

AA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 09:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vatandaş IP: 85.104.113.xxx Tarih : 23.09.2008 09:41:58

Araştırmaya tam 20 yıl mı sürdü sayın başkan kaleyi aramak gerek yoktuki araştırma yapmana göz var nizam var dimi. madem çoçuklk hayalin ilk geldiğinde yani 20 sene önce nie yapmadın haleyi. 8000 lik nufüs kaybını kaleyle affedemezsin...