3
Mayıs
2024
Cuma
ÇANKIRI

Bayramda et tüketimine dikkat!

Etle birlikte mutlaka C vitamini yönünden zengin yiyecekler tüketilmesinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, bayramda et tüketiminde aşırıya kaçılmamasını öneriyor.

Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bayramda yapılacak et tüketiminde vatandaşların aşırıya kaçmaması konusunda uyarıyor.

Kurban bayramında tüketilen etlerin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminlerin de kaynağı olduğunu hatırlatan Demir, "Hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri çok yüksektir. Kişisel farklılıklar olmakla beraber, günde 100-150 gram tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi uygundur.

Taze etlerin sindirimi zordur

Ancak etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Kurbanlık hayvanların iç organlarının da (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir.

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk meydana getirir. Bu sebeple taze kesilen etler hemen tüketilmemelidir" dedi.

Kahvaltıda et yiyenlere uyarı

Buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin haşlama veya ızgarada pişirilmesini öneren Demir, "Bir alışkanlık meydana gelmiş. Bayramda kahvaltı etle yapılıyor. Bu çok yanlış. Kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sık beslenilmelidir.

Çaya kahveye de dikkat

Tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-tahıllar vb) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır. Yemekler bitkisel sıvı yağ ile pişirilmeli, kızartma ya da kavurma yerine ızgara, fırında, haşlama ya da buğulama yapılmalıdır.

Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk , mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edilmelidir. diye konuştu.

 

Haber 18
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 18:22:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?