5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANKIRI

Böcek istilasına 'karıncalı' çözüm

Çankırı Orman İşletme Müdürlüğü, Orta İlçesi ve çevresindeki ormanlarda çam ağaçlarına zarar veren böceklere karşı, Yapraklı İlçesi’ndeki karıncalarla çözüm buldu.

Orta Kalfat Kasabası bölgesindeki ormanlık alanda birkaç yıl önce baş gösteren ve ağaçların yapraklarını yiyerek kurumasına neden olan bilimsel adı "Diprion Pini", Türkçe karşılığı "Çam Çalıboynuzlu Yaprak Arısı"na karşı önce ilaçlı mücadele yapıldı. İlaçlı mücadelenin doğal çevreye zarar vermesi endişesi nedeniyle bu uygulamadan vazgeçen Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, Yapraklı Yaylası çevresinde yaşayan kırmızı renkte halk arasında "Gavur Karınca" olarak bilinen, dünya bilim çevreleri tarafından "Formica rufa" diye adlandırılan, Türkçe karşılığı "Kırmızı Orman Karıncası" olan karıncalarla, ormana zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadeleye başladı.

Proje kapsamında, karıncalar, doğal ortamında önceden hazırlanmış sandıklara uzman ekipler tarafından konuyor. Karıncaların gittikleri yerlerde yaşamlarına devam edebilmeleri için ana kraliçe karıncaya ihtiyaçları olduğundan, alma işlemi sırasında, özellikle ana kraliçe karıncaların bulunmasına dikkat ediliyor. Sandıklar kapatılmadan önce üzerlerine bir miktar toz şeker atılarak nakliyat sırasında karıncaların beslenmelerine imkan veriliyor. Karıncalar doğal ortamları içinde bir kütük etrafında yaşadıkları için, gidecekleri yerlere çukurlar açılarak bu kütükler yerleştiriliyor.

Açılan çukurlara yerleştirilen kütükler karıncaların anavatanındaki kütüklerden seçiliyor. Göçü gerçekleştirilen karıncalar, yeni yerlerindeki kütüklerin üzerine dökülüyor. Yeni ortamda ilk etapta karıncaların beslenmelerine destek amacıyla bir miktar toz şeker karınca öbeklerinin üzerine dökülüyor. Yeni yerleşim bu şekilden tamamlandıktan sonra uzmanlar, 10 veya 15 günde bir yeni yerleşimleri kontrol ederek karıncaların adaptasyonunun sağlanıp sağlanmadığını kontrol ediyor.

Yaklaşık 117 km.’lik bir mesafeden yeni yerleşim alanlarına getirilen ve burada zararlı böceklere karşı mücadele görevi verilen karıncaların göç etmeleri için, genellikle Nisan ayı sonu tercih ediliyor. Çankırı’da uygulanan bu modelin en iyi uygulandığı ülkenin, İspanya olduğunu kaydeden yetkililer, "Zararlı böcekler Temmuz ayı içinde faaliyete geçiyor. Karıncalar da o zamana kadar göç ettikleri yerdeki adaptasyonlarını tamamlamış oluyorlar. Böceklerin ortaya çıkması ve karıncaların böceklere karşı savaşa başlaması eş zamanlı olduğundan başarı yüksek oluyor" açıklamasında bulundu.

Karıncaların böcekleri nasıl yok ettiği konusundaki bir soruya yetkililer, "Karıncalar böceklerin ağızlarına formik asit salgılıyor. Bu asitler böceklerin bayılmasına neden oluyor. Bayılan böcekleri bu kez karıncalar yiyerek yok ediyorlar" açıklamasında bulundu. Yetkililer, geçen yıl 21 karınca yuvasının naklinin yapıldığını, bunlardan iki tanesinin söndüğünü, 19 tanesinin yaşamlarına devam ettiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2005 Pazar 15:33:41
Güncelleme :29 Nisan 2005 Cuma 16:44:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?