5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANKIRI

Bülent Arınç, Yaran oldu

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Çankırı ziyaretinde Ahi Yaran Meclisi Yaran ekibinin onur konuğu oldu.

Çankırı Yaran geleneğine göre misafir olarak Yaran Ocağı’nda ağırlanan Arınç’ın mutluluğu gözlerden kaçmadı. 2 saati aşkın bir süre Ahi Yaran Meclisi Yaran ekibinin konuğu olan Arınç’a, üyeler Yaran kıyafeti giydirdi. Açıklama yapan Arınç, "Çok güzel duygular içindeyim. Kültürümüzün tüm güzelliklerini bir araya getirmişsiniz. Bu kültür bizim Anadolu’da gerçek mayamız, temelimiz, dayanağımız. Ülkemizi ayakta tutan bu özelliklerimizdir" dedi.

Yabancı ülkelerde geleneksel kültürlerin ülkemizde olduğu gibi yaşatılmadığını ve toplumu birbirine bağlayan ortak değerlerin ülkemizdeki kadar güçlü olmadığına dikkat çeken Arınç, "Bizim gücümüz kültürümüzden kaynaklanıyor. Bütün zorluklara göğüs gerebiliyorsak bizi biz yapan değerlere sahip olduğumuz içindir" şeklinde konuştu. Bin yıllık geleneğin aslına uygun bir şekilde yaşatılmasının sevindirici olduğunu, küreselleşme sürecinde manevi olarak birçok değerlerin kaybedildiğini, bu kayıpların önlenmesini gerektiğini ve her milleti kendi kimliğinin ayakta tutacağına vurgu yapan Arınç, "Dilimizi, dinimizi, tarihimizi çok iyi bilmemiz ve gelecek kuşaklara öğretmeliyiz. Bunlar unutulursa herkes yuvarlanmaya başlarsa kayıplarımız çok olur. O zaman kayıplarımızın telafisi mümkün olmaz" açıklamasında bulundu.

Arınç konuşmasına, "Şehitlerimizin, gazilerimizin bize emanet ettiği bu güzel toprak parçasını hep beraber özenle korumak ve sahip çıkmak istiyorsak, folklorumuza, müziğimize, kültürümüze de sahip çıkmamız gerekir. Burada gözüken her motifin, her söylenen sözün, her yapılan hareketin, her rengin bir anlamı var. Biz medeniyetlerin çıktığı, yeşerdiği, buluştuğu bir noktadayız. Anadolu coğrafyası en az üç büyük medeniyetin çıkış noktasıdır. Her karış toprağımızda bu medeniyetlerin izlerini buluyor ve görüyoruz" şeklinde devam etti.

Yaran nasihatinin önemine vurgu yapan Arınç, "Bu nasihat düsturumuzdur. Bizleri aile ve toplum olarak ayakta tutan bu güzel nasihatları bilmek, onları yaşamak, onlara sahip hepimizin görevidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2005 Pazar 13:25:19
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 14:43:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?