6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANKIRI

Büyük Başağa kutlamaları başladı

Çankırı Ahi Yaran Kültür, Gençlik ve Dayanışma Derneği'nin, Büyük Başağa gecesi kutlamaları, yaranlar ve dernek üyelerinin aileleriyle birlikte yaptıkları kahvaltı ile başladı.

Tarihi Nalkıran Konağı'nda yenilen kahvaltıya, yaran ve dernek üyelerinin ailelerinin yanı sıra eski büyük ve küçük başağalar, yaran üyeleri ve yaran kültürüne gönül verenler katıldılar.

Büyük Başağa Bekir Salebci'nin mürüvveti olarak gerçekleşen kutlamaların sabahki bölümünde kahvaltı sonrasında Anıt Alanı'nda Büyük Atatürk'ün anıtına çelenk konularak manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu.

YARAN NEDİR

Türk örf, adet ve geleneklerinin İslam, ahlak ve fazileti ile bütünleşmesinden meydana gelen, Ahilik temel prensipleriyle yönetilen, kaliteli üretim, hilesiz satış felsefesinde dürüst esnaf yetiştiren, toplumun her kademesinde görev alan üstün karakterli insanların yetiştiği ilim ve irfan yuvası, her Çankırılı için yaşam biçimi ve sevgi ve saygının doruk noktada yaşandığı otantik ve özel mekanlarda yaşanan talim ve terbiye ocağı, Oğuzlardan günümüze kadar yaşatılan Milli Kültür mirasıdır.

YARAN'IN KISA TARİHÇESİ

Yaşayışları itibariyle çok hareketli olan Oğuzlar'ın birbirine güç vermek, destek olmak ve sorunlarını çözümlemek gayesi ile belli zamanlarda, belli boy beyliklerinde toplanarak meselelerini hallederek aynı zamanda yemekli eğlenceler de yaptıkları toplantıların günümüze yansımasıdır.

Türklerin Müslümanlığı kabul etmelerinden sonra da aynı şekilde yaşadıkları bilinmektedir. Kaşkarlı Mahmut'un Divan-ü Lügat-it Türk'ün de 24 Oğuz boyundan söz edilmekte olup sadece 22 Oğuz boyunun adı verilmektedir. Ancak İlhanlı tarihçisi Reşidüddin tarafından 24 boyun ismi tam olarak verilmiş, Selçuklu tarihçileri tarafından doğrulanmıştır.

Her bir Yaran bir Oğuz beyini temsil etmektedir. Rum ve Yahudi vatandaşlarımızın tekeli altında bulunan ticaretin Türkler tarafından yapılmaya başlaması, yapılan ticaretin kalitesinin kontrolü ve rekabet gücünün sağlanması için oluşan Yaran, bir edep ve ahlak ocağıdır. Selçuklu'dan günümüze kadar gelen bu geleneğin esnaflar arasında dayanışma görevini günümüzde esnaf teşkilatları yürütmektedir. Çankırı'da kurulu bulunan Ahi Yaran Derneği başta olmak üzere diğer Yaran Dernekleri bu kültürü folklörük yönleriyle birlikte yaşamaya ve yaşatmaya
çalışmaktadırlar.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 12:53:16
Güncelleme :2 Temmuz 2008 Çarşamba 11:43:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?