5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANKIRI

Çankırı üstadı andı

Çankırı Belediyesi’nin düzenlediği "Doğumunun 100. Yılında Necip Fazıl Kısakürek" sempozyumu Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumda konuşan Belediye Başkanı İrfan Dinç, "Bizler kuşak olarak Necip Fazıl Kısakürek’ten çok şeyler aldık. Türkiye genelinde etkinliğin azlığı bizleri üzmüştür. Fatih Üniversitesi’nden sonra Türkiye’de 2. sempozyumu biz düzenliyoruz. Doğumunun 100. yılında Necip Fazıl Kısakürek Sokağı’nı hizmete açmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci de konuşmasında, şu anda Çankırı 2 önemli etkinliğe iştirak etmekte, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine "Türk Dili ve Edebiyatı" semineri veriliyor. Milletler yetiştirdikleri evlatlar ile yürütülecektir, bunlardan önemlisi dil alanında olanlardır, bunlardan biride Necip Fazıl Kısakürek’tir. 1910-1923 arasını iyi idrak edemezsek Necip Fazıl Kısakürek’i anlayamayız. Milli mücadeleyi genç ve delikanlı iken takip etmiştir. Necip Fazıl Kısakürek tek bir yönle değil, devamlı bir arayış içerisinde olmuştur. Milletlerde çile çeken insanlar var, eskiden hem sılaya çıkılır hem hapse girilirdi. Necip Fazıl Kısakürek de bunlardan birisidir. Çankırı’da Zeki Ömer Defne’yi yetiştirmiştir" şeklinde konuştu.

Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Necip Fazıl Kısakürek’in kendisi açısından da anlamlı bir kimliğe sahip olduğunu belirterek, "Büyük medeniyetleri ortaya koyan bir millet olmamıza rağmen, hoşgörüyü davranış haline getirememişiz. Şairler farklı insanlardır, onların değerlendirmeleri de farklıdır, ama onları hoş görmemişiz, kimisini asmışız kimisini hapse atmışız, sonra da eyvah demişiz. Kültür bir fabrikasyon imalatının sonucu değil, kültürü ortaya çıkaran temel ortamlardan biriside dilimizdir"

Konuşmalardan sonra oturum başkanı Dr. Necmettin Turinay, "Dilimiz ve şiirimizin sözcüsü ve büyük öncülerinden olan Necip Fazıl Kısakürek Türkiye’nin 100 yıllık hayatını anlatmıştır. Kısakürek Türkiye’nin her bölge ve beldesinde anılmıştır. Büyük insanlar kendi milletlerinin kalbinde yaşarlar" diyerek daha sonraki oturumu başlattı.

Katılımcı Rasim Özdenören Çankırı yaran selamıyla izleyicileri selamlayıp ’Necip Fazıl Kısakürek’in kişiliği’, Sadık Yalsızuçanlar ’Necip Fazıl Kısakürek ve sinema’, Dr. Alim Kahraman ’Necip Fazıl Kısakürek’ten hatıra türü eserler’ ve İsa Koca Kaplan ’Necip Fazıl Kısakürek’in son şiirleri’ konularında konuşmalar yaptı. 1. oturumun ardından ’Park Sokak’ olarak bilinen Belediye İş Merkezi’nin köşesine ’Necip Fazıl Kısakürek Sokağı’ levhası asıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 12:12:07
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 16:27:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Elmacı IP: 85.100.4.xxx Tarih : 17.05.2005 15:09:02
Sayın Başkanı ve kültür danışma ekibini tebrik ediyorum.Eğer buyıl birbaşka yazar (Solcu) yılı olsa idi sabah,öğle,akşam,yatsı demezlerdi; birtakım guruplar her vakit onunla bu insanlara namaz kıldırırlardı.Allahtan "Necip Fazıl" yılı idi. Bunu konu ile ilgili etkinlik yapan illerin bir kısmında ne zorluklarla programlar hazırlandı. Hazırlayanların da bir kısmı neredeyse aforoz edildiler. Tekrar emeği geçenlere tebrik ve başarı dileklerimle saygılar sunuyorum.