3
Mayıs
2024
Cuma
ÇANKIRI

Çankırı'da içme suyu sevinci

Çankırı'da içme suyu isale hattının temeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından atıldı. 

Temel atma törenine, Bakan Şahin'in yanı sıra TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Çankırı Milletvekilleri Prof. Dr. Hikmet Özdemir, İsmail Ericekli, Tevfik Akbak, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya ve DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Çankırı ve çevre ilçe, beldelerden gelen yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Orta ilçesindeki Güldürcek Barajı'ndan 80 km mesafedeki Çankırı ve Şabanözü, Orta, Eldivan ilçeleri ile belde belediyelerindeki 100 bini aşkın insanın su ihtiyacını karşılayacak projenin bazılarınca hayal olarak görüldüğünü belirten Belediye Başkanı İrfan Dinç, "Hayal gerçek oluyor. Böylesine önemli bir projenin temel atma safhasına gelmesi kolay olmadı. Yoğun bir emek ve çaba harcadık. Çankırı'nın en önemli problemi olan içme suyunu inşallah kısa sürede musluklarımızdan akıtacağız" diye konuştu. 

DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çankırı içme suyu projesinin DSİ'nin ufkunu açtığını ifade ederek, "Güldürcek Barajı içme suyu projesiyle bir kaynaktan bölgedeki birçok yerleşim yerine su verilecek. Bu bize farklı bir açılım getirdi. Bir il, 3 ilçe ve 8 beldenin içme suyu problemini tek bir arıtmayla burada çözeceğiz. Sayın Başbakanımız ile de görüştük. Bize talimat verdi. Köylerin dışındaki belediyelerin içme suyu problemini çoklu olarak çözebileceğiz" diye konuştu. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya da su sıkıntısının artık global bir sorun olduğunu belirterek, su kullanımında tasarrufa önem verilmesini istedi. 

Çankırı Milletvekilleri Prof. Dr. Hikmet Özdemir, İsmail Ericekli ve Tevfik Akbak da konuşmalarında, Çankırı'ya yapılan hizmetleri anlattı. Çankırı Valisi Ali Haydar Öner ise "İmkansız yoktur, zor zaman alır" diyerek başladığı konuşmasında, "Göreve başladığımızda Çankırı'nın en önemli sorunu hava ve su idi. Belediye ile birlikte hava kirliliğinde aldığımız ciddi önlemlerle hava kirliliğini minimize ettik, içme suyu konusunda da bugün geldiğimiz mesafe ortada. Çankırı birçok yönüyle gelişme içerisindedir. Teşvik kapsamında güzel yatırımlar geldi, gelmeye de devam ediyor. İnşaat çalışması devam eden doğalgaz geldiğinde sanayiinin gelişimi daha da farklı olacak. Çankırı üniversitesi kuruluyor" diye konuştu. 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de Çankırı'dan 1987 yılında milletvekili adayı olduğunu belirterek, "Çankırı bölgesindeki susuzluk problemini o dönemden biliyorum. Bu proje bu bölgeye hayat verecek. İnsanlarımız çok nitelikli damacana kalitesinde su içecekler. Güldürcek Barajı içme suyu projesi için büyük emekler verildi. Başkan İrfan Dinç gelip bu problemi belediye imkanları ile çözemeyeceklerini anlatınca su konusunda uzman olan Veysel hocamızla bu probleme nasıl çözüm bulabileceğimizi görüştük. Kendisi de 100 bini aşan nüfusun yakalanması halinde DSİ olarak işin içine girebileceklerini söyledi. Çankırı, 3 ilçe ve 8 belde belediyesi ile hemen su birliğini kurduk. Takibini yaptık ve temel atma noktasına getirdik. İnşallah Çankırı, Veysel hocamızdan aldığımız söz üzerine 501 gün sonra içme suyuna kavuşacak" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç tarafından Bakan Şahin ve DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'na plaket verildi. Daha sonra Güldürcek Barajı'ndan suyu getirecek olan borulara ilk kaynak Bakan Şahin tarafından yapıldı.
iha
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 12:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?