5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANKIRI

Çiftçiye AB uyarısı

Çankırı Valiliği, Çankırı’da tarımın gelişmesi için yaptığı eğitim çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yunus Serin, "Yem bitkileri ve münavebeli ekimin önemi" konulu bir konferans verdi.

Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen konferansta bir konuşma yapan Vali Öner, "Son dönemde AB’ye kabul edilmek moda oldu. Eğer AB bu halimizle bizi alırsa mahvoluruz. Bugün AB bizi bünyesine alırsa hayvancılığımız biter" uyarısında bulundu. Türkiye’de üretilen sütlerin 1.5 milyon litresinin sağlıklı, 8.5 milyon litresinin sağlıksız olduğunu ve hayvan ırkımızın ıslah edilmesi gerektiğine vurgu yapan Öner, "Hayvanlarımızı iyi beslemeliyiz. Çankırı’nın bayarına hayvanlarımızı salıp, sonar da onlardan 40 litre süt beklemek yanlış. Çankırı’nın altı tuz, üstü bor. Hayvan arazi de ancak kendini ayakta tutabilecek kadar ot bulabiliyor. Bu şartlar altında nasıl olacakta bizlere 35-40 litre süt verecek? Biz hayvanlarımızı kandırdığımız gibi kendimizi de kandırıyoruz" diye konuştu.

Meraların olduğundan daha kötü kullanıldığını, münavebeli otlatmayı bilmediğimizi, ülkemizde ziraat fakülteleri ve tarımla ilgili birçok kuruluşun olmasına rağmen bu kuruluşlarımızın çiftçilerimizden, çiftçilerimizin de bu kuruluşlardan haberdar olmadığına gönderme yapan Öner, "Ekmek kaç lira olursa olsun, girdiler ucuz olmalı. Hayvanın karnını samanla doldurup, ondan verim alınmaz.Ağillarimizın altı ıslak, üstü pis. Biz kokudan ağıllarımıza giremezken, içerdeki hayvandan verim bekliyoruz. Gözlerimizi yakan bir koku altında hayvan nasıl verim versin?" diye sordu.

Doğru yerde doğru ürün kullanımının olması gerektiğini ve birim ölçekte verimin artırılmasının zaruri olduğunu kaydeden Öner, "Heyecanlı, istekli ve gayretli olmalıyız. Kimse gelip bizim tarlamızı bizim yerimize sürmez. Kendi tarlamızı kendimiz sürmeliyiz. İşi nasıl, ne zaman ne şekilde yapacağımız konularında bilgiler sizlere sunulacaktır. Bu bilgilerden ve uzman desteğinden faydalanan. 2004 yılı içinde özel idare olarak nitelikli buğday tohumu için 130 milyar liralık destek sağladık. Tarıma yönelik desteklerimiz devam edecektir" diyerek konuşmasını tamamladı.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Serin sunumunda, "Çankırı tarımınının fotoğrafını çekeceğiz. Buna göre gerekli çalışmaları yaparak çiftçilerimizi bilgilendireceğiz. Çankırı’da tarım hayvancılığa dönük olmalı. Yapılacak çalışmalar sonunda Çankırı Türkiye’nin yem bitkisi üssü olabilir. Süt üretimimizi büyük başlarda mutlaka 35 kg üstüne çıkarmalıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü var ’Vatan toprağı kutsaldır ve kaderine terkedilemez’ bu sözü asla unutmamalıyız. Çünkü Orta Asya’yı çölleştirdik ve buraya geldik. Burayı da çölleştirmeyelim. Başka yer yok. Tarım arazilerimizi düzenli ve sistemli kullanmalıyız ki gelecek kuşaklarımıza iyi bir miras bırakalım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 20:52:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?