3
Mayıs
2024
Cuma
ÇANKIRI

'Çiğdem Günü' coşkusu!

ÇANKIRI'DA 'ÇİĞDEM GÜNÜ' KUTLAMASI

Çankırı Belediyesi ile Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Topluluğu'nun işbirliğinde düzenlenen 'Çiğdem Günü' coşkuyla kutlandı.

Gazi, Ankara, Bilkent ve Hacettepe Üniversitelerinin yanı sıra Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Çankırı Belediye Gençlik Meclisi üyelerinden oluşan yaklaşık 400 kişilik kalabalık bir grubun katılımı ile gerçekleşen program öğrencilerin Karacaözü köyünde köy evlerine gidip geleneklere uygun şekilde maniler eşliğinde bulgur ve yağ toplaması ile başladı.

Çiğdem Günü'nün önemli ritüellerinden olan iğde dalına takılmış çiğdemlerle köyü dolaşan üniversiteli gençleri köy halkı son derece sıcak bir şekilde karşıladı.

Köy meydanında toplanan öğrencilere Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Araştırma Görevlisi Tuba Saltuk Özkan tarafından "Anadolu'daki Çiğdem Günü ve Çiğdem Gezmeleri" hakkında bilgi verildi.

Köyden toplanan bulgurlar Anıt Meşe alanında geleneklere uygun şekilde içerisine çiğdem konulan kazanda maniler eşliğinde sembolik olarak pişirildi. Misafirlere Çankırı Belediyesi tarafından bulgur pilavı ve ayran ikram edildi. Ayrıca meydana getirilen özel kıyafetli macuncu da gençlerden büyük ilgi gördü. Programda gençler burada davul-zurna eşliğinde halaylar çekip oyunlar oynayarak gönüllerince eğlendiler.

Anıt Meşe alanındaki kutlamalara Vali Şemsettin Uzun'un eşi Gülserin Uzun, Yapraklı Kaymakam Vekili Nursan Vural, Belediye Başkanı İrfan Dinç'in eşi Zeynep Dinç, Belediye Başkan yardımcısı Tuncay Haskılıç ve vatandaşlar katıldı.

 

KAYA TUZU MAĞARASI'NI GEZDİLER

Çankırı Belediyesi'nin davetlisi olarak kente gelen üniversiteli gençler için Tarihi Çamaşırhane'de Çankırı yöresi kına gecesi gösterisi yapıldı. Ayrıca Çankırı'nın geçmişindeki köy yaşamına ait uygulamalar da canlı olarak misafirlere gösterildi. Çamaşırhane önündeki sokakta ise yöresel kıyafet giymiş Çankırılı hanımlar ürettikleri el ürünlerini satışa sundu. Ankara'dan gelen misafir öğrenciler, daha sonra dünyanın en büyük tuz mağaralarından birisi olan Çankırı Kaya Tuzu Mağarası'nı gezdiler. Burada

Zeynep Dinç ve Belediye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ethem Yenigürbüz tarafından tuz mağarası ve kentteki tuz potansiyeli hakkında misafirlere bilgiler aktarıldı. Heyet Tuz Mağarası'nın ardından Çivitçioğlu Medresesi'ni gezdi. Burada ebruzen Ali Akgül'den ebru hakkında bilgi alan öğrencilere ney dinletisi sunuldu.

Konuk öğrenciler son olarak ise Ahi Yaren Meclisi Derneği Halk Oyunları ve Yaren Gösteri Ekibi'nce düzenlenen yaren gösterisine katıldı.

Dernek yöneticilerinden Uğur Kütükçü misafir öğretim görevlileri ve öğrencilere yaren kültürü hakkında açıklama yaptı. Belediye Başkanı İrfan Dinç'in de katıldığı programda öğrenci grupları adına Başkan Dinç'e bir plaket takdim edildi.

Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı'nın çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirterek, "Biz Çankırı Belediyesi olarak somut ve somut olmayan kültür mirasını gün yüzüne çıkarıp, gelecek kuşaklara aktarabilmek için yoğun çaba harcıyoruz. Bu konuda eğitim gören siz değerli öğrencilerimizin Çankırı'daki bu zenginliği görüp birebir yaşamanız bizler için son derece önemlidir" diye konuştu.

Dinç de misafir öğretim görevlilerine Ahi Yaren Meclisi Derneği'nin tanıtım CD'si ile kitaplarından ve Çankırı Araştırmaları Dergisi'nin 4. sayısından takdim etti.

ÇANKIRI'DA 'ÇİĞDEM GÜNÜ' KUTLAMASI
ÇANKIRI'DA 'ÇİĞDEM GÜNÜ' KUTLAMASI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Mart 2010 Salı 14:16:04
Güncelleme :30 Mart 2010 Salı 14:27:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?