7
Mayıs
2024
Salı
ÇANKIRI

''Goethe" Çankırı'da tartışıldı

Haran Üniversitesi emekli öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yılmaz, ''Goethe, İslamiyet'in etkisinde kalarak yaşadığı dönemde İslam'ın Almanya'da yayılması için elinden geleni yapmıştır'' dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından ''Goethe ve İslamiyet'' konulu bir konferans düzenlendi. Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen konferansa Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Belediye Başkan yardımcısı Tuncay Haskılıç, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suna Çevik Gürtuna, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Rıza Gürbüz, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, davetlilere hoş geldiniz diyerek kendisinin de uzun yıllar Almanya'da görev yaptığını bu nedenle Goethe konusunda araştırma yaptığını belirtti. Daha sonra kürsüye gelen konuşmacı Yard. Doç. Dr. Bayram Yılmaz, Goethe'nin Kuran-ı Kerim üzerine çalışmaları olduğunu dile getirerek, ''Goethe Kuran-ı Kerim-i özüne uygun olarak öğrenerek bunla ilgili bir çok çalışma yapmıştır. Goethe hatta Muhammed adlı bir piyes düzenleyerek sahnelemiştir. Almanya'nın en büyük dahisi olan Goethe'nin İslam'la bağlantılı bir çok şiiri de bulunmaktadır. Goethe'nin büyük divanında ise Mevlana'nın etkisi görülmektedir.'' şeklinde konuştu.

''Goethe, yaşadığı dönemde İslam'ın Almanya'da yayılması için elinden geleni yapmıştır'' diyen Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, ''Goethe kader ve kazada Müslümanlığın inancını tamamen onaylayarak sohbetlerinde bunlardan uzun uzun bahsetmiştir. Goethe'nin Müslüman olduğunu açık açık söyleyemem ama İslam'ın etkisinde kaldığı kesin. Bu etkiyi bir çok eserinde görebiliyoruz. İnsanlar arasında sulh ve sükunun Kuran aracılığıyla sağlanıp, eninde sonunda herkesin İslam'a inanacağını düşünürdü'' dedi.

Almanya'da yaşayan Müslümanların Goethe'nin Müslüman olduğuna dair fetva bile çıkardığını belirten Yılmaz, ''Adını da Goethe değil de, Muhammed olarak değiştirmek istediler. Ama ben buna katılmadım'' diye konuştu.
Goethe'nin damarlarında bir damla da olsa Türk kanı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz , ''Goethe, 18. göbekten Sadık Selim Sultan ile anne tarafından kan bağına sahiptir'' diye konuştu.

Konferansın sonunda Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suna Çevik Gürtuna tarafından Bayram Yılmaz'a tuz lambası hediye edildi. Daha sonra Yılmaz kitaplarını imzaladı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 17:30:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?