6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANKIRI

Hürriyet Treni Çankırı'da

HÜRRİYET Gazetesi’nin kuruluşu ile BM İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabul edilişlerinin 60’ıncı yıldönümleri nedeniyle oluşturulan ‘Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür’ treni, Çankırı’da yaklaşık bin yıldır yaşatılan yaren kültürünün elçileri yarenler tarafından coşkuyla karşılandı.

Hürriyet Gazetesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın ortak girişimiyle 1 Temmuz’da Kars’tan yola çıkan Hürriyet Treni, Çankırı Garı’nda, ‘Uzak çağların yakın kenti Çankırı’ya hoş geldiniz’ pankartının yanı sıra coşku ve sevgi gösterileriyle karşılandı. Kente günler önceden Hürriyet treninin geleceğini duyuran ‘23 Nisan 1932 ilk tren Çankırı’da, 23 Temmuz 2008 Hürriyet treni Çankırı’da’ pankartları asıldı.

Gardaki programa Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Belediye Başkanı İrfan Dinç, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tacettin Soykök, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, Çankırı Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Ünal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Arif Astarlıoğlu, Milli Eğitim Müdürü Durmuş Özdemir, Emniyet Müdür Vekili Eyüp Arslan, Gar Müdürü Yüksel Özer, Sosyal Hizmetler Müdürü Şerafettin Erdoğan, Yardım Sevenler Derneği Çankırı Şube Başkanı Birsen Salepçi ve yüzlerce Çankırılı katıldı.
Hürriyet Treni Proje Görevlisi Emel Armutçu Vali Ali Haydar Öner ve diğer protokole Hürriyet Treni’ni gezdirirken, TCDD görevlileri de, hızlı tren projeleri hakkında bilgi verdi.

Tarihinin en sıcak günlerinin birini yaşayan Çankırı’da 39 derecelik sıcağa rağmen Hürriyet trenini Çankırı Garı’nda karşılamaya gelen yüzlerce Çankırılı, ‘Birinci Sayfalardan Hürriyet Hakkımızdır’, ‘Demiryolu’ ve ‘Çocuk Asker’, sergilerine büyük ilgi gösterdi. Vagonda kurulu Hürriyet arşivi bilgisayar sisteminden ‘Doğum Günü Hürriyet’i’ni almak için çok sayıda Çankırılı uzun kuyruk oluşturdu.
Yaren ekibi ve Kız Meslek Lisesi halk oyunları ekipleri tarafından Garda yöresel oyunlar sergilenirken, Çankırı Valiliği İl Kültür Müdürlüğü ile Çankırı Belediyesi kültür yayınları standları açıldı. Uluslararası Af Örgütü’nün çocuklara yönelik resimli eğitim verdiği etkinliklerde, Çankırılı küçükler ‘Şiddetten Uzak Yaşamak’, ‘Ayrımcılığa Son’, ‘Eğitim Hakkı’ gibi mesajlar içeren oyunu dikkatle izledi.

Akbank Çocuk Tiyatrosu Oyuncuları da Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği ‘Masal Masal İçinde’ adlı oyunla her yaştan Çankırılıyı eğlendirdi. Oyunun sonunda çocuklara, Akbank’ın sponsorluğu ile hazırlanan ‘Çocuk Masalı’ kitabı hediye edildi.

SHÇEK’in Yetiştirme Yurdu’nda kalan çocuklar ve Çankırılı minikler, Uluslararası Af Örgütü’nün atölye çalışmasına katıldı.
Çağdaş Eğitim Vakfı Aile İçi Şiddete Son Kampanyası Proje Koordinatörü ve Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanya Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu, özel olarak hazırlanan vagonda, ‘aile içi şiddete son’ konulu eğitim semineri verdi. Çankırılı kadınların büyük ilgi gösterdiği seminere sohbet ortamında geçti.

Özel vagonda, Oyuncu ve İnsani Kalkınma Derneği Başkanı Derya Durmaz da Çankırılılarla İnsan Hakları konusunda söyleşi yaptı. Söyleşide, insan haklarından ne anlaşıldığı konuşuldu. Bazı katılımcılar, programın başında insan haklarının devlet ve vatandaş arasındaki ilişkiyle alakalı olduğunu ve devletin de bu tip toplantılarda olması gerektiğini belirttiler. Sohbetin sonunda İnsan hakları ihlallerinin yalnızca devlet ve vatandaş arasında değil, vatandaşların kendi ilişkileri arasında da gerçekleştiği görüşüne varıldı. Temelde çözümün, insanların farklılıklara saygı duymasında görüşü ortaya çıktı.

ÇOK ANLAMLI MESAJLAR İLETİLİYOR

Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Hürriyet Treni’nde yaptığı açıklamada, trenin bütün Türkiye’ye özgürlük ve insan hakları çabası ile çok anlamlı mesajlar ilettiğini belirterek, “Türkiye’nin en prestijli gazetelerinden Hürriyet Gazetesi’nin özgürlük ve insan hakları trenini ilimizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

Çankırı’nın özgürlük ve insan hakları konusunda çok duyarlı bir il olduğuna dikkat çeken Vali Öner, “Özgürlüklerin olabildiğince yaşanması, insan hakları ihlallerinden kaçınılması bakımından gerekli duyarlılıklar gösteriliyor. Çankırı’ya ilk tren 23 Nisan 1932 de gelmiş ve bugün 23 Temmuz 2008’de Hürriyet’in özgürlük ve insan hakları treni ilimize hoş geldi, sefalar getirdi” diye konuştu. Vali Öner sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hürriyet Treni ile bütün Türkiye’ye özgürlük ve insan hakları çabası ile çok anlamlı mesajlar iletiliyor. Bu duyarlılığa biz de katılıyoruz. Ülkemizde insan hakları bakımından duyarlılığın gelişmesi, uluslararası standartlara ulaşması, bu konunun sadece terörle birlikte değil, onun dışındaki boyutlarının da dikkate alınması çok önemli. Özgürlükler konusunda büyük önder Atatürk’ün ‘özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ özdeyişinde olduğu gibi, millet olarak bu duyarlılığa sahibiz. Dileğimiz, trenin haklarının da, demiryolu haklarının da ulaşım sektöründeki gerçek yerini almasıdır. Demiryollarının bugün karayolları ile rekabet edemediği ortadadır. 10'uncu Yıl Nutku’nda belirtilen demir ağlarla çift hatlı olarak örülmüş Türkiye’de buluşmak istiyoruz. Özgürlük ve insan hakları treni ve onun değerli yolcularının yolu ve bahtları açık olsun.”

‘TENEZZÜH TRENİ MÜJDESİ’

Belediye Başkanı İrfan Dinç de yaptığı açıklamada, demiryolcu çocuğu olduğunu belirterek, demiryolu ve trenin kendisi için çok özel bir yeri olduğunu belirtti. Özgürlük ve insan hakları konusunun sadece Türkiye’nin değil dünya ölçeğinde önemli bir konu olduğunu vurgulayan Dinç, “Özgürlük ve insan hakları konusunun olması gereken noktaya ulaşması için Hürriyet gazetemizin ve bu trenin büyük katkı sağlayacağını ümit ediyorum” dedi. Demiryolları Genel Müdürlüğü ile Çankırı Belediyesi arasında demiryollarına ait çok geniş alanda kent estetiğine katkı sağlayacak ve kentte yeni yaşam alanları oluşturacak proje hazırlığı yapıldığını belirten Başkan Dinç, Türkiye’de ilk kez 8 Haziran 1934 tarihinde başlatılan Tenezzüh (nezih gezi) Treni uygulamasının yaklaşık 4 yıl kadar devam ettiğini belirterek bu uygulamanın tekrar hayata geçmesi için TCDD yetkilileri ile görüşüldüğünü açıkladı.

Başkan Dinç, “Tenezzüh Trenleri ile Ankara’dan ve çevre illerden binlerce insan Çankırı’ya hafta sonlarında günü birlik gelerek piknik yapıp, Karaköprü Bahçeleri’nden meyve ve sebze alarak Ankara’ya dönüyordu, özlem gideriyorlardı. Türkiye’nin ilk iç turizm hareketlerinden birisi olan Tenezzüh Treni’nin yeniden hayata geçmesi için çalışmalarınız tüm hızıyla sürüyor. Çankırı Belediyesi olarak kenti turizme açma çalışmalarının bir boyutu olarak Tenezzüh Trenleri büyük bir önem taşıyacak” diye konuştu.

VALİ’DEN DOĞUM GÜNÜ HÜRRİYET’İ ESPRİSİ

Emel Armutçu, Hürriyet Treni’nde Vali Öner, Başkan Dinç ve Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Tacettin Soykök’e doğdukları gün yayınlanan Hürriyet’in birinci sayfasını hediye etti. Vali Öner, “En büyük tiryakiliğim gazete okumak. Doğduğum günün gazetesini okuyamadım diye çok üzülüyordum. Sayenizde bu üzüntümü de gidermiş oldum” esprisi gülüşmelere neden oldu.

TAKIM YEMEĞİ İKRAMI

Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, tarihi Yaren Evi’nde Hürriyet Treni’nde bulunanlara yöresel öğle yemeği ikram etti. Mönüde Yaren çorbası, cabada güveç, tavuk etli bulgur pilavı, yumurta tatlısı ve tatlının ardından da yine yöresel ritüel olan bamya yemeği ikram edildi. Vali Öner, Yaren kültürünün mönüsü olan ‘Takım Yemeği’ adıyla adlandırılan yemekte misafir ağırlamaktan mutlu olduklarını belirtti.

DHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 15:48:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?