7
Mayıs
2024
Salı
ÇANKIRI

İşadamının yeşil sevdası

İşadamı Sadık Karagöz, Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Büğdüz köyünde, evinin yanında bulunan 300 dönümlük araziyi ormana çevirdi.

İlkokulu bitirdikten sonra 1959 yılında köyünden ayrılarak İstanbul'a giden işadamı Sadık Karagöz, bu ayrılığın 1993 yılına kadar sürdüğünü dile getirdi. Köye döndükten sonra çevresinde hiç orman örtüsü bulunmadığını fark ettiğini belirten Karagöz, "1995-96 yıllarında başlatılan Milli Ağaçlandırma seferberliği kapsamında evimin yanında bulunan kendi arazim ile hazine arazisini birleştirerek 300 dönümlük bir alanı ormana dönüştürmeye başladım. Köy halkı da bu çalışmayı benimseyerek bu alanda fidan dikmeye başladı" dedi.

Bu alana ormana dönüştürmek için çok büyük çaba harcadığını ifade eden Karagöz, "Bu alanın büyük bölümü kayalık, ot bile bitmeyen bir arazi yapısına sahipti. Yaptığımız ıslah çalışmalarından sonra fidan dikmeye başladık. Daha sonra 654 metre boru döşeyerek bu bölgeye su getirdik. Sahanın hakim noktasına 150 tonluk bir su deposu inşa ettik. Fidan diktiğimiz alana bin 500 metre yağmurlama sistemi kurarak fidanları sulamaya başladık. Bu alanın ismini de herkes sevsin ve örnek alsın diye sevgi ormanı ismini verdik" diye konuştu.

Oluşturdukları ormanlık alana hayvanlar zarar vermesin diye 2 kilometre uzunluğunda dikenli tel çekerek koruma altına aldıklarını ifade eden Karagöz, "12 yıldır kayalarla örtülü bu alanı ormana dönüştürmeye gayret ediyoruz. Sonunda taşlık alanda fidan yetiştirmeyi başardık. 300 dönümlük alana bugüne kadar 8 bin adet sedir, 2 bin adet karaçam ve bin adet çeşitli yapraklı fidan olmak üzere 11 bin adet fidan diktik. Son 2 yıl içersinde Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün desteğiyle kuruyan fidanların yerine 4 bin 500 adet yeni fidan dikildi" şeklinde konuştu.

Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Büğdüz köyünde 300 dönümlük bir alanda oluşturulan Sevgi Ormanı hakkında açıklamalarda bulunan Çankırı İl Çevre ve Orman Müdürü Necdet Demir, ''Milli ağaçlandırma seferberliği kapsamında ülkemizde oluşturulan örnek ormandan dolayı Sadık Karagöz'ü kutluyorum. Yetkililerin desteği, köy halkının yardımıyla taşlık bir alanda bir orman oluşturmuş. Devletimiz köy tüzel kişiliklerine orman kurmaları halinde onlara hibe ediyor. Bugün bu fırsatı değerlendirebilirsek güzel ormanlar yetiştirebiliriz'' dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 21:44:14
Güncelleme :22 Nisan 2009 Çarşamba 21:44:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?