3
Mayıs
2024
Cuma
ÇANKIRI

Kadın hakları tartışıldı

Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Durhan, Türkiye Cumhuriyeti'nin adeta yok olma sürecinin ardından kurulduğunu belirterek, bu sürecin ardından Atatürk'ün köklü devrimlere gittiğini ve ideal bir hukuk devleti olmayı hedeflediğini söyledi.

"Türk Hukuk Devrimi ve Kadın Hakları" konulu konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Durhan, cumhuriyetle beraber sadece bir devletin vücuda getirilmediğini vurguladı. Kısmi değişikliklerin çözüm getirmeyeceğini bunun da ancak köklü yeniliklerle sağlanacağını ifade eden Durhan, "Cephede savaş devam ederken Atatürk aynı zamanda eğitim reformu planını hazırlamış ve konuya vakıf uzmanların da görüşlerini alarak eğitim alanında köklü bir değişiklik yapmıştır. Bu devrim, temel felsefesi akıl ve bilim temeline dayandırılmış bir eğitim anlayışıyla tanımlamıştır" dedi.

Cumhuriyet döneminde kadınların gerek siyasal, gerekse medeni alanlarda nasıl haklara sahip olduğunu anlayabilmek için cumhuriyet öncesi dönemleri de bilmek gerektiğini kaydeden Durhan, Atatürk'ün yaptığı devrimde en önemli değişikliğin kadına bakış açısı olduğuna dikkat çekti. Avrupa'da kadına seçme ve seçilme hakkının 1950'lerden sonra verildiğini, ülkemizde ise bu hakkın 1930'lu yıllarda verildiğini belirten Durhan, ilk seçimlerde de meclise 18 kadının girdiğini hatırlattı.

Meclise giren 18 kadının Türkiye genelinde dengeli bir şekilde meclise girdiğini ifade eden Durhan, "Atatürk reform öncesinde halkın arasına girerek onların da görüşlerini almıştır. Halkla temas halinde olan Atatürk 'bu böyle olacak' demek yerine halka önem vermiş ve onların fikirlerine de saygı göstermiş, arkasından da gerekli yenilikleri yapmıştır" diye konuştu.

20 Ocak 1921 Anayasası'nın geniş kapsamlı olmadığını, ancak geçiş döneminin başlangıcı olduğunu belirten Durhan, 1921 Anayasası'nı "Egemenliğin kaynağını millete intikal ettiren bir anayasadır" diyerek tanımladı. Aynı zamanda 1921 Anayasası'nın kadını erkeğe eşitlediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. İbrahim Durhan, konferansta Atatürk'ün konuya ilişkin sözlerine de yer verdi. Durhan, meclise giren ilk kadın vekiller arasında emekli öğretmen Hatice Özgener'in olduğunu da hatırlatarak, kadınlara yönelik seçme ve seçilme hakkından faydalanan ilk vekillerden birinin olduğuna vurgu yaptı. Aynı zamanda meclise giren vekil sayısı oranının yüzde 4,56 olduğunu belirten Durhan, 2007 seçimleri haricinde Cumhuriyet döneminin en yüksek oranının ilk 18 kadın vekille sağlandığını kaydetti.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 17:59:26
Güncelleme :13 Kasım 2007 Salı 18:03:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?