6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANKIRI

Kaya tuzu, deniz tuzuna rakip olacak

Salti Tuz Fabrika Müdürü Hasan Akgüç, alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra kaya tuzunun ülkenin tuz ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

Türkiye'nin tuz ihtiyacının yıllık ortalama 3 milyon ton olduğunu bildiren Akgüç, Tuz Gölü'nün Türkiye'nin tuz ihtiyacının yaklaşık yüzde 65'ini karşıladığını hatırlattı.

Çankırı'da bulunan tuz mağarasından günlük 500 ton civarında tuz çıkarıldığını kaydeden Akgüç, istendiği takdirde kapasiteyi yüzde 50 artırarak üretim kapasitesinin yükseltilebileceğini söyledi.

Tuz Gölü'nde tuz bittiği takdirde Türkiye'nin tuz ihtiyacını kaya tuzuyla karşılanabileceğini söyleyen Akgüç, ''Şu anda büyük oranda Tuz gölünden karşılanıyor, fakat teknik şartlar sağlandığında kaya tuzu ihtiyacı karşılayabilir. Ülkenin kaya tuzu rezervleri bunun için yeterli, yapılması gereken alt yapıyı düzenlemek'' dedi.

Kaya tuzunun deniz ya da göl tuzundan daha sağlıklı olduğunu belirten Akgüç, ''kaya tuzu diğer deniz ya da göl tuzları gibi evsel, kimyasal atıklara maruz kalmıyor. Yerin altından çıkan kaya tuzu mineraller açısından daha doymuş oluyor. Bu nedenle daha sağlıklı'' dedi.

Salti Tuz Fabrikası'nda 135 işçi çalıştığını belirten Akgüç, ''Yıllık ortalama 100 bin ton rafine tuz üretiyoruz'' diye konuştu.

''ÜRETİMİ İKİ KATINA ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ''

Yeni bir projeyle üretimlerini iki katına çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Akgüç, ''Üretimi iki katına çıkarmaya karar verdik. Bu doğrultuda 12 milyon avroluk yatırım yapacağız. Şu anda alt yapı çalışmalarını yapmaya başladık bile. Bu projeyle kendi kullandığımız elektriğin bir bölümünü de karşılamayı amaçlıyoruz'' dedi.

Sadece sofralık rafine tuz üretiminde bulunmadıklarını da söyleyen Akgüç, şöyle devam etti:

''Yeni projeyle daha önce yurt dışından getirilen medikal tuz üretimine geçeceğiz. Bu sayede ilaç sektörünün tuz ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz. Sadece sofralık tuz üretmiyoruz. Su yumuşatıcı tablet tuzlar, hastanelerin diyaliz bölümlerinde kullanılan diyaliz tuzu ve salamura tuzu üretiyoruz."

.
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 16:35:13
Güncelleme :28 Eylül 2008 Pazar 16:41:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?