7
Mayıs
2024
Salı
ÇANKIRI

Kuraklık masaya yatırıldı

ÇANKIRI'DA KÜRESEL ISINMA VE KURAKLIK TOPLANTISI

Çankırı İl Tarım Müdürü Mustafa Altun, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Çankırı İl Tarım Müdürlüğü tarafından "Küresel Isınma ve Kuraklık" konulu bir toplantı düzenlendi. Çankırı Valiliği Birlik Salonu'nda yapılan toplantıya Çankırı Vali Yardımcısı Murat Soylu, Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları katıldı.

Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, gelecekte de iklim değişikliklerinin devam edeceğini belirterek, "Hemen bütün iklim bilimcilerin üzerinde birleştiği nokta, gelecekte olabilecek iklim değişikliğinin, atmosferdeki sera gazı emisyonlarındaki artıştan kaynaklanan küresel ısınmadan olacağı yönündedir" dedi.

Türkiye'nin bundan sonra da karmaşık iklim yapısı içinde iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Altun, "Doğal olarak 3 tarafının denizlerle çevrili olması, coğrafi özellikleri sebebiyle Türkiye'nin farklı bölgeleri iklim değişikliğinden farklı biçimde ve değişik boyutlarda etkilenecek'' diye konuştu.

İklim değişikliği ile birlikte ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar ortaya çıkabileceğini vurgulayan Altun, "Sıcaklık artışından daha çok çölleşme tehdidi altında bulunan Güney Doğu ve İç Anadolu gibi, kurak ve yarı kurak bölgelerle, yeterli suya sahip olmayan yarı nemli Ege ve Akdeniz bölgeleri daha fazla etkilenmiş olacaktır. Meydana gelecek iklim değişiklikleri, tarımsal faaliyetlerde hayvan ve bitkilerin doğal yaşam alanlarında değişikliklere yol açacak, özellikle yukarıda belirtilen bölgelerimizde su kaynakları bakımından önemli sorunlar ortaya çıkacaktır'' dedi.

Vali Yardımcısı Murat Soylu ise, ''Kuraklık insan odaklı bir olgudur. Bizler kuraklığı denetleyebilir ve engel olabiliriz'' dedi.

Konuşmaların ardından Çankırı Tarım İl Müdürlüğü ziraat mühendisi Aydın Türk Demir, küresel ısınma ve kuraklık konulu bir sunum yaptı. Demir, 1974 ile 2004 yılları arasında sera gazlarının yüzde 70 oranında arttığını ifade ederek, ''Önümüzdeki 100 yıl içerisinde iyimser tahminle dünyanın 1 derece, kötümser tahminle 4 derece ısınacağını tahmin ediyoruz. Eğer dünya 4 derece ısınırsa çölleşme oranları yüzde 50 artacak'' ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 17:46:02
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 17:59:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?