7
Mayıs
2024
Salı
ÇANKIRI

Üniversiteden üretim çiftliği

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde araştırma ve üretim çiftliği kuracak.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Rektör Yardımcısı ve kurulacak olan Kızılırmak Meslek Yüksek Okulu (MYO) Kurucu Müdürü Prof. Dr. Sabit Erşahin ve Fen Edebiyat fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Beşirli ile birlikte Kızılırmak'ta incelemelerde bulundu.

Kızılırmak ziyaretinde Prof. Dr. Savaş ve beraberindekileri Kaymakam Murat Kütük, Belediye Başkanı Hacı Doğan, İl Genel Meclisi üyesi Yusuf Irmak ve vatandaşlar karşıladı.

Yapılan karşılamanın ardından Kızılırmak'a kurulacak MYO için öğrenci yurdu olarak düşünülen yere gidildi. Burada yapılan incelemelerin ardından okul binası olarak düşünülen ve şu anda Halk Eğitim Binası olarak kullanılan binada incelemelerde bulunuldu. İki binanın da açılması düşünülen yurt ve okul için uygun olduğu belirtilirken, tadilatların ardından faaliyete geçebileceği ifade edildi.
Daha sonra öğrencilere uygulama alanı olacak tarım arazileri gezildi. MYO kurucu Müdürü Prof. Dr. Sabit Erşahin toprağın yapısını inceleyerek alınacak numune ile toprağın yapısı hakkında bilgi sahibi olacaklarını söyledi. Bölgeye araştırma ve üretim çiftliği kurmayı düşündüklerini söyleyen Erşahin, çiftlik hakkında bilgi vererek yapılacak araştırmalar sonucunda Kızılırmak'ın toprak yapısına uygun ve buranın ismini taşıyan yeni bir pirinç cinsi geliştirebileceklerini söyledi.

Pirincin yanında bu bölgede organik tarım da düşündüklerini ifade eden Prof. Erşahin, ''Araştırmalarımıza burada ağırlık vereceğiz. Hem araştırma yapan, hem de üretim yaparak çiftçimizi de eğiten bir okul hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu çiftçikte çeşitli araştırmalar yapacağız. Bu araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz verileri çiftçilerimizle paylaşacağız. Organik tarımı burada canlandırarak çiftçilerimize örnek olacağız'' diye konuştu.

Halkla iç içe olan bir üniversite amaçladıklarını söyleyen Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, üniversitenin Çankırı ile birlikte büyüyeceğini, bunun için vatandaşlara büyük iş düştüğünü kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 21:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?