6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANKIRI

Urfa sıra gecesi yarenler diyarında

Çankırı'da yarenler, düzenlenen Urfa sıra gecesinde unutulmaz saatler yaşadılar. Geceye Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr Ahmet Eşref Fakıbaba, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç de katıldı.


Çankırı Yaren Ocağı'nın iki farklı coğrafyadaki iki benzer kültürünü tanıtmak ve kaynaştırmak amacıyla düzenlediği gece Şanlıurfa ve Çankırı Belediyelerinin işbirliğiyle Çankırı'da yapıldı.

Şanlıurfa Belediyesi tiyatro grubu ve sıra gecesi ekiplerinin Atatürk Kültür Merkezi'nde yaptıkları programa Çankırılılar yoğun ilgi gösterdi. Sıra gecesini izlemeye gelen davetliler salondaki koltuklarda oturacak yer bulamayınca programı ayakta izlemek zorunda kaldılar. Birbirinden güzel türkülerle salonda bulananlara müzik ziyafeti çeken Urfa sıra gecesi üyeleri daha sonra yöresel oyunlarını sergilediler.
Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç konuşmasında, Çankırı'da bu akşam sıra dışı bir programa tanıklık ettiklerini belirterek, "Anadolu'muz zengin bir birikime ve derun-i bir kültüre sahip. Tabi ki her bölge, her yöre kendi kültürünü kendi beldesinde, kendi toprağında yaşatma adına ciddi gayret sarf ediyor. Herkesin gayret ederek ayakta tutmaya çalıştığı bu kültürlerin Çakırı'mızda ve özellikle 11 ilde yaşatılan yaren kültürünü uluslararası boyuta taşımak gibi bir düşüncemiz vardı. Urfa sıra gecelerini
hep televizyon ekranlarında gördük. Düşündük acaba Urfa sıra gecesiyle yaren kültürünü bir araya getirebilir miyiz? Yaklaşık 8 aydır arkadaşlarımız bu buluşma için gayret ediyorlar. Sonra Urfa'daki arkadaşlarımızla görüştük. Sağ olsunlar onlar da bu yaklaşıma çok sıcak baktılar ve bu akşam bu düşüncemizi gerçekleştirme fırsatını bulduk" dedi.


Yarenler ve sıra gecelerinde yapılan toplantıların müzikli eğlenceli hoş sohbetler olduğunun altını çizen Başkan Dinç, "Toplantılar sanki bir eğlence, şarkı, türkü gecesiymiş gibi aktarılmaya çalışılıyor. Ben sıra gecesini ilk defa bu şekilde izliyorum. Sıra gecesinin de sıradan bir meşk toplantısı olmadığını, bir eğitim, ilim ve disiplin ocağı olduğunu; aynı zamanda da bir eğlence ocağı olduğunu görüyoruz. Yaren kültürümüz de öyledir. 'Kız anadan öğrenir sofra düzmeyi, oğlan babadan öğrenir sohbet gezmeyi' dizelerinde ifade bulan yaran sohbetlerimiz fütüvvet geleneğinden gelen ahilik teşkilatının insanımıza inanç, disiplin verdiği bir eğitim ocağı olarak ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.


Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ise yaptığı konuşmada sıra gecelerinde muhabbetin ön plana çıktığını hatırlatarak, "Bu şehre ilk defa geliyorum. Şehre ilk girdiğimde buranın bir huzur şehri olduğu çok belliydi. Yanımdakilere huzurlu bir şehre giriyoruz dedim. Urfa' ya gelenler de öyle söylerler. Çankırı küçücük, pırıl pırıl tam bir Anadolu şehri. Bu geceyi hazırlayan ve bu projenin mimarı Çankırı Belediye başkanımızdır. 7-8 aydır devamlı konuşuyoruz ve gerçekten de bizleri kabul
ettiği ve bizleri sizlerle tanıştırdığı için teşekkür ediyorum. Yaren kültürünü ve sizleri de Urfa'mız da ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Urfa ülkemizin en eski şehri. 12 bin yıllık mazisi var. Dünyanın tapınak olarak tarihinin korunduğu şehir 'Peygamberler şehri' ve tıpkı Çankırı gibi huzurlu bir şehir. Kültürlerimiz aynı ve birbirine çok benziyor. Genelde sıra geceleri denildiğinde akla hep eğlence gelir. Oysa öyle değil. Sıra gecelerinde hem yemek yenilir hem sohbet edilir ve müzik dinlenir. İyi şiir okuyan kalkar şiirini okur. Kültürümüz zaten birbirine çok benziyor. İnşallah Çankırı'yla alışverişlerimiz devam edecektir. Böyle bir şehirde olduğum için ve sizleri tanıdığım için çok mutluyum. Bu gecenin gerçekleşmesi için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


Çankırı Valisi Ali Haydar Öner yaptığı konuşmada Şanlıurfa'nın bir peygamberler şehri ve çok eski bir tarihi olduğunu ifade ederek, "Şanlıurfa'ya gittiğinizde nereyi gezeceğinizi bilemezsiniz. Balıklı göl ve Harran sizi çeker, tarihi camiler sizi çeker yetişemezsiniz. Gününüz ve zamanınız yetmez. Öylesine eski ve tarihi bir mekan. Sıra geceleri İbrahim Tatlıses'in yetiştiği gecelerdir. Türkiye'nin en büyük halk türkücülerinin yetiştiği ocak. Kazancı Bedihi'nin türküleri ve onun nağmeleri hala
kulaklarımızda. Ülkemizin dört bir yanı gelenek, görenek ve törelerle dolu. Bu geleneklerin içine bazen batıl, bazen hurafe ve yanlış anlayışlar sızıyor. Ama milli kültür ve geleneklerimize bağlı bir millet olarak gelişmeye ve ilerleme mani olan batılları ayıklayıp, böyle sıra geceleri ve Orta Asya'dan gelip İslam inancıyla pekişen yaren geleneği gibi geleneklerimizi aynı kaynaktan gelen miraslarımızı yaşatmak hepimizin boynumuzun borcu. Kültür Bakanlığı soyut kültürel mirasımızın üç temel öğesini Avrupa ve UNESCO'ya sunuyor. Bunlardan biri sıra geceleri, bir diğeri de yaren geleneğidir. Biz AB'ye girdiğimizde temel öğelerimiz kültürel mirasınız ve manevi değerlerimiz olacak. Bunun gururunu yaşamak için bu gelenekleri yaşatmamız lazım. Bu vesileyle katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum" dedi.
Program sırasında salonda bulanan konuklara Urfa sıra gecelerinin vazgeçilmez lezzetleri olan mırra ve çiğ köfte de ikram edildi. Vali Ali Haydar Öner ve Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Fakıbaba'ya Çankırı'nın yöresel ürünlerinin başında gelen tuz lamba, kızılcık ekşisi ve Çankırı kültürü yayınlarından hediyeler sundular.


Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan Urfa sıra gecesinin konuğu olan yarenler, Çankırı yaren evinde sıra gecesi üyelerini konuk ettiler. Yaren meclisine katılan Urfalı misafirlerin yaren ocağı atmosferinden oldukça etkilendikleri gözlerden kaçmazken, iki şehrin Belediye Başkanı sazendeler tarafından söylenen türkülere eşlik etti.
Gece, ilerleyen saatlere kadar maniler, türküler, orta oyunu ve eğlenceyle devam etti. Yarenler diyarı Çankırı ve Şanlıurfa kardeş şehir olma yolunda söz birliğine varıldı.
Gecenin sonunda Çankırı Be pırıl pırıl tam bir Alediye Başkanı İrfan Dinç tarafından yakılan yaren ocağı bir dahaki sefere Şanlıurfa'da yakılmak üzere Zilli Maşa Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya teslim edildi.


Yaren evindeki yaren ocağını beğeniyle izleyen Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Çankırılılara teşekkür ederek, "Gerçekten yaren kültürünün bu kadar zengin olduğunu bilmiyordum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bundan sonra bize düşen görev bu iki ortak kültürü paylaşan vilayetleri kardeş şehir yapmaktır. Böylesi kültürel bir birliktelikte bir ve beraber olmak beni oldukça mutlu etti. Bundan böyle Çankırı ve Şanlıurfa yapılan bir protokolle kardeş şehir olarak birbirine yakışacaktır" diye konuştu.


Şanlıurfa sıra geceleri ve Çankırı yaren gecelerine Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr Ahmet Eşref Fakıbaba, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç,, Dimes Grup Başkanı Ali Diren, Ankara Şanlıurfalılar Derneği Başkanı Abdurrahman Sanıbey, Çankırı Ahi Yaran Derneği Başkanı Ahmet Absarılıoglu katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 21:55:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?