7
Mayıs
2024
Salı
ÇANKIRI

Yarışma birincilerine ödül

Okyanus Eğitim Kurumları ile İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen Proje yarışmasında 1. olan öğrenci ve proje koordinatörü öğretmeni Çankırı Valisi Şemsettin Uzun tarafından ödüllendirildi.

'Işığa Duyarlı Lamba Anahtarı' adlı projesi ile yarışmaya Çankırı'dan katılan İsmet İnönü İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencilerinden Ahmet Nedim Güçyılmaz birinci oldu. Fen Bilimleri, Fen Bilgisi ve Uzay Teknolojileri kategorilerinde binden fazla eserin katıldığı yarışmada Fen ve Teknoloji Öğretmeni Ramazan Kaman rehberliğinde 8/A sınıfı öğrencisi Ahmet Nedim Güçyılmaz'ın hazırladığı 'Işığa Duyarlı Lamba Anahtarı' adlı, Elektrik Enerjisinden Tasarruf konulu proje eseri, finale seçilen ve finalde sergilenen 40 proje arasından Türkiye birincisi oldu.

Birinci olan öğrenci ve öğretmeni makamında kabul eden Vali Şemsettin Uzun, proje hakkında bilgi aldıktan sonra, ''Bu çocukların önlerini açarsak onlar başarılı olur. Çok güzel bir çalışma. Öğrencimizin bu çalışmayla kendine güveni geldi. Bizlerde kendi içerimizde olimpiyatlar yaparak başarılı öğrencileri belirlemeliyiz ve onlara güven vermeliyiz. Bu ödül diğer öğrencileri motive etmesi açısından diğer öğrencilerle de paylaşılarak değerlendirilmeli'' dedi.

Bir spor salonunda maç izlerken içerinin yeterince aydınlık olmasına rağmen bir görevlinin bütün ışıkları yakması üzerine bu projeyi kafasında tasarladığını belirten öğrenci Ahmet Nedim Güçyılmaz, ''Gündüz aydınlatma yapılan ve çok sayıda lamba ile aydınlatılan geniş iç mekanlarda güneş enerjisi yardımı ile elektrik enerjisinden tasarruf sağlanacak. Ev biçiminde küçük bir maket tasarladık. Evin pencerelerinin bulunduğu yerlere güneş ışığını toplayacak güneş pilleri yerleştirdik. Bu pillere değen güneş ışığı ile ters orantılı olarak içerideki lambalar az yanacak. Yani pillere ışık fazla gelirse içerideki lambalar az yanacak, eğer az değerse lambalar fazla yanacak. Bu sayede aydınlık havalarda lüzumsuz şekilde yanan lambalar sönerek elektrik enerjisinde tasarruf sağlanacak'' şeklinde konuştu.

Çankırı İl Milli Eğitim Müdür Vekili Halit Tosyalıoğlu ise bu tür öğrencileri bulup projelerini değerlendirmek için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı proje koordinatörlerinin okulları ziyaret ederek bilgi verdiklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Uzun, öğrenciye içi kırtasiye malzemeleri ile dolu bir çanta hediye ederken öğretmenine ise takdir belgesi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 18:32:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?