3
Mayıs
2024
Cuma
ÇANKIRI

Ziraat Odası'ndan fiyat tepkisi!

ÇANKIRI ZİRAAT ODASI'NDAN ÇELTİK TABAN FİYATI AÇIKLAMASI

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından çeltik alım taban fiyatlarının hala belirlenmediğini hatırlatarak, ''Çeltiğe fiyat verilmediği için üretici ürününü satamıyor. Çeltiğini satamayan üretici harmanda yalnız bırakıldı'' dedi.

Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, TMO tarafından çeltik alım taban fiyatlarının hala açıklanmaması nedeniyle üreticinin ürününü satamadığını bildirdi.

Çeltik hasadının sonuna yaklaşıldığı Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde üreticilerin kuruttuğu çeltiğini taban fiyatı belirlenmediği için satamadığını söyleyen Gamzeli, ''Çiftçimiz hasadın bitmesine yaklaşıldığı şu günlerde çeltiğini kuruttu. TMO tarafından fiyatın açıklanmaması nedeniyle ürünler harmanlarda bekliyor'' diye konuştu.

Harmanda bekleyen çeltiklerin aşırı kuruması nedeniyle üreticinin zarar ettiğini ve ürünün kilo kaybına uğradığını söyleyen başkan Gamzeli, ''Harmanlarda silo haline getirilip bekletilen çeltikler kurumaya devam ediyor. Aşırı kuruma nedeniyle hem üründe kilo kaybı meydana gelirken hem de kalitede düşme yaşanıyor. Bu durum nedeniyle üretici daha fazla zarar ediyor'' dedi.

Türkiye'nin çeltik ihtiyacını yaklaşık yüzde 13'ünün karşılandığı Çankırı'da havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın biraz daha erkene alındığını ifade eden Gamzeli, ''Üretici soğuklara kalmadan tarladan hasadını büyük oranda kaldırdı. Harmanda kendi imkanları ile kurutmasını sağladı. Kuruyan çeltiğini harmanda biriktirdi. TMO çeltiğe fiyat vermedi. Çeltikle ilgili özel sektörde bir fiyat oluşturamadığı için üretici önünü göremiyor. Belirginleşmeyen fiyatlar nedeniyle ürün her geçen gün biraz daha kilo kaybederek harmanda bekletiliyor'' ifadelerine yer verdi.

Çiftçinin piyasa ve devletin ilgisizliği ile karşı karşıya olduğunu savunan Gamzeli, ''Çeltiğe fiyat verilmediği için üretici ürününü satamıyor. Çeltiğini satamayan üretici harmanda yalnız bırakıldı. TMO çeltik piyasasında seyirci kalıyor. Hasat öncesine kadar çeltik alım fiyatı açıklanmalıydı. Çeltik hasadının yoğun olarak başlamasına rağmen çeltik alım fiyatlarının açıklanmaması üreticinin aleyhine oluyor. Üreticilerimiz serbest piyasayla rekabet edemiyor. Üretici birkaç sanayicinin eline

bırakılmamalı. TMO bir an önce alım fiyatlarını açıklamalı. Çeltik üreticisi fiyat bekliyor" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2010 Perşembe 18:59:00
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 15:31:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?