5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Çankırı geçmişini araştırıyor

Çankırı Belediyesi tarafından Çankırı'nın geçmişini araştırmaya yönelik olarak başlatılan hazırlık çalışmaları tamamlanarak somut adımlar atılmaya başladı.

Çankırı'nın yakın geçmişi için önemli şahsiyetlerden birisi olan Atatürk'ün özel doktorluğunun yanısıra, Atatürk tarafından gönderildiği Afganistan'da Türk-Afgan dostluğunun temelini atan Prof. Dr. Rıfkı Kamil Urga'nın ismi Belediye tarafından restore edilen eski hastane binasına verilerek "Prof. Dr. Rıfkı Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi" haline getirildi.

Bu merkez Belediye Başkanı İrfan Dinç'in talimatı ile gerekli teknik donanımla tefriş edilerek Çankırı için araştırma yapan insanların hizmetine sunuldu. Belediye tarafından düzenlenen 2. Karatekin Kaya Tuzu Festivali etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen Çankırı Araştırmaları Platformunda, Çankırı Araştırmaları Merkezi faaliyetlerini yürütmek üzere belirlenen 6 kişilik yönetim kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Çankırı Belediyesi Eğitim ve Kültür Müdürlüğüne bağlı olarak bir süre önce çalışmalarına başlayan Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi'nde yapılan ilk toplantıda genel olarak bundan sonraki çalışmalarda temel olacak prensipler üzerinde duruldu ve bu prensiplere bağlı kalınarak çalışıldığında verimliliğin daha da artacağı ifade edildi.

Ayrıca Çankırı merkezli olarak bir yıllık süre içerisinde hangi çalışmaların yapılabileceği konuları üzerinde görüşmeler yapılarak konu tespitleri ve görevlendirmeler yapıldı.
Bu arada Çankırı araştırmalarında hangi kurum ve kuruluşların çalışmalara katkı sağlayacağı konuları irdelendi ve bu kuruluşlarla kısa sürede bağlantıya geçilmesi konusunda ortak fikre varıldı.

Yine Çankırı ile ilgili proje verme, proje kabul, çalışma teklif etme esasları ve prensipleri belirlenerek yerel araştırmacılarla, fikir ve sanat adamları ile yapılacak çalışmalar değerlendirildi. Merkez için kurulan Çankırı İhtisas Kütüphanesinin zenginleştirilmesi konusunda görüşler ortaya kondu ve konu ile ilgili olarak kısa süre sonra çok katılımlı bir kampanya başlatılmasına karar verildi.

Bu kütüphaneyi desteklemek amacı ile fotoğraf, kartpostal ve resim arşivinin oluşturulmasının da önemli olduğu ve merkeze kazandırılması için çalışmalar yapılması kararına varıldı. Ayrıca bir yıllık çalışmaları ortaya koyan, ciddi, akademik ve danışma kurulu gözetiminde Çankırı araştırmaları dergisi çıkarılmasına karar verildi.

Çankırı Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu'nda Yüksel Arslan, İbrahim Akyol, Ömer Türkoğlu, Kadir Alper, Sadık Softa ve Erhan Metin bulunuyor. Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı için düşünen, araştıran, bilimsel çalışma yapan insanlara Belediye olarak imkanlar ölçüsünde her türlü desteği sağlamaya kararlı olduklarını belirterek çalışmalarına başlayan Çankırı Araştırmaları Merkezi yönetim kuruluna başarı dileklerini sundu. Yoğun konuların görüşüldüğü, çalışma alanları, ilke ve prensiplerin belirlendiği toplantı üç saat sürdü.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 01:39:28
Güncelleme :15 Kasım 2005 Salı 17:35:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?