5
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Bir tarih yeniden canlanıyor

'Tarih Yeniden Canlanıyor' sloganıyla şehrin tarihi eserlerini günümüze kazandırmayı hedefleyen Çankırı Belediyesi, ilk etapta Kurtuluş Savaşı'nda hastane olarak kullanılan tarihi binayı restore ettirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda açılışını yaptığı tarihi bina ve diğer faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulunan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı'nın en büyük eksikliğinin tarihi güzelliklerinin tanıtılmaması olduğunu söyledi. Günümüzde Beypazarı ve Safranbolu'nun tarihi evleriyle gündemde olduğuna işaret eden Dinç, "Gençliğimizde TRT'de yayın koptuğu zaman Çankırı'nın tarihi sokağının görüntüsü karşımıza çıkardı. O zaman Türkiye'nin gündeminde ne Beypazarı vardı, ne Safranbolu" dedi.

Çankırı'daki geçmiş yönetimleri tarihi eserlere sahip çıkmamakla suçlayan Dinç, "Bu eserlere sahip çıkılsaydı Çankırı, Beypazarı ve Safranbolu kadar ilgi görecekti. Çankırı'daki tarihi eserleri Türkiye ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen bütün gayretleri göstereceğiz" diye konuştu. Kurtuluş Savaşı döneminde hastane olarak kullanılan ve kaderine terk edilen tarihi bina ve eski Çankırı evlerinin bulunduğu sokağı turizme kazandırmak için hızlı bir çalışma içinde olduklarını kaydeden Dinç, şöyle devam etti:

"Tarihimizi yeniden canlandırmak için çalışmalara başladık. Kurtuluş Savaşında 'sargı odası' olarak kullanılan tarihi binayı restore ettik. Bu bina Kurtuluş Savaşı'ndan bize kalan en büyük mirastır. Burayı restore ederek günümüze kazandırdık. Buraya gelen turistlerin şaşırdıklarını gördük. Bu durum bize daha fazla çalışmamız için güç veriyor. Tarihi Çankırı evlerinin bulunduğu sokağı önce Arnavut kaldırım taşlarıyla döşedik ve aralarına granit taş koyduk. Binaların cepheleri göçüktü. Buraların onarımını bitirdik. Başbakan Erdoğan'a da bu sokağı gezdirdik. Kendisi yaptığımız çalışmalardan dolayı bizi tebrik etti. Bu sokağın yapımı bizlere 80 milyar liraya mal oldu; ama biz bu parayı sponsorlardan sağladık."

Dinç, kentsel sit alanı içerisindeki tarihi dokuda başlanılan çalışmaların önümüzdeki dönemde de yoğun bir tempoda devam edeceğini bildirdi. Bölgenin kalkınması ve gelişmesinde turizmin önemine işaret eden Dinç, bunun için bütün Çankırılılar'ın seferber olması gerektiğini vurguladı. Çankırı Belediye Başkanı Dinç, şunları kaydetti:

"Eski Çankırı hastanesi olan tescilli tarihi yapıyı da yok olmak üzere iken satın aldık ve ayağa kaldırdık. Belediyemiz, personeli ve mevcut imkanlarıyla bu binayı da restore ediyor. Eski hastanenin restorasyonundan sonra Karataş Hamamı ve Tarihi Çamaşırhane'yi de restore edeceğiz. Yıl sonuna kadar bu iki ecdat yadigarı yapıyı da Çankırı ve Türk kültürünün hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Sadece evlerin restorasyonu ve binaların dış cephe güzelleştirmesi değil, sokakların da tarihi dokuya uygun hale getirilmesi için çalışmalar başlattık. Kastamonu caddesinden Uzunyol Caddesi'ne çıkan Köprü Sokak'ta bozulmuş olan asfalt yolu kaldırdık ve bölgenin dokusuna uygun naturel andezit taşı kaplama çalışmalarına başladık. Tarihi bölge yakın bir zamanda turizme açılacak ve Çankırı ekonomisine ciddi bir girdi sağlanacak. Gayretlerimiz bu yöndedir."

Dinç, ayrıca, kentsel sit alanındaki sokakların altyapılarının iyileştirilmesi için de bir proje hazırladıklarını ve bu projeyi AB Destekli Orta Karadeniz Kalkınma Birliği (OKAB) hibe programına göndereceklerini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2005 Pazartesi 15:15:55
Güncelleme :22 Ağustos 2005 Pazartesi 15:18:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali gürbüz IP: 85.98.162.xxx Tarih : 8.09.2005 12:17:35
biz herseyden once üniversite istiyoruz.yazıklar olsun size bu sehir size 3 tane millet vekili cıkartmıs bı üni yapamadınız.