8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Asfalta kül katma önerisi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Serkan Tapkın, uçucu küllerin asfaltın daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasının yanı sıra ekonomik yönden de avantaj sağladığını söyledi. 

Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Serkan Tapkın, termik santrallerden elde edilen uçucu küllerin, asfaltı sağlamlaştırdığını ve ekonomik olarak da bir avantaj sağladığını belirterek, "Yapı malzemeleri üzerinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, yapılarda geleneksel malzemelerin yerine daha dayanıklı ve ekonomik olabilecek alternatif malzemelerin kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Bilim; gerek enerji kaynağı gerekse yapı malzemesi olarak çevreye daha az zararlı, daha ekonomik ve daha pratik malzemeler kullanılmasına ön ayak oluyor" dedi.
 
Tapkın, bir atık malzeme olan uçucu küllerin değerlendirilmesinin ve asfalt karışımında kullanılarak zararlı etkilerinin etkisizleştirilmesinin ilerisi için ümit verdiğini dile getirerek, "Dünyada birçok ülkede uçucu küller asfalt karışımlarda etkin bir şekilde kullanılıyor. Uçucu kül kullanılarak hazırlanan asfalt karışımlarının ömrü çok daha uzun olabilmektedir" diye konuştu.
Yöntemin uygulanmasının çok kolay olduğunu ve ekstra bir bilgi ya da maliyet gerektirmediğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Serkan Tapkın, şunları söyledi:
"Normal asfalt döküyormuş gibi uçucu külle de asfalt dökmek mümkün. Bu da büyük bir avantaj sağlıyor. Yani ekstra bir bilgiye gerek olmadığı için rahatlıkla Türkiye ve dünya yollarında uygulanabilecek. Türkiye, asfalt için yurtdışından hammadde alması, asfalt yapımını daha maliyetli bir hale getirmektedir. Türkiye'nin uzun yıllardan beri modifiye asfalt yapımına kendini adapte etmeye çalışması, büyük bir handikap oluşturuyor. Yani hammaddeyi yurtdışından getiriyoruz. Yurtdışından getirdiğimiz için bilgiyi, alet, ekipmanı da yurtdışından getiriyoruz. Tabi maliyetler çok yükseliyor."
Tapkın, yerli malzemelerle yerli üretimin birleşmesi sonucunda daha uzun ömürlü asfaltların ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 17:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?