3
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

İlk depremi kaydetti

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Can Ayday, yaklaşık bir ay önce kurulan deprem kayıt istasyonunun, Eskişehir merkezli ilk depremi kaydettiğini söyledi.

Ayday, yaptığı açıklamada, Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ile Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında 5 sismik ağ istasyonunun, üniversitenin Yunus Emre ve İki Eylül Yerleşkeleri ile Borabey Göleti, Hava Hastanesi ve Büyükşehir Belediyesi Asri Mezarlığı'nda kurulduğunu belirtti.

İstasyonun 28 Ağustos'ta merkezi Eskişehir olan 3.0 büyüklüğünde bir deprem kaydettiğini ifade eden Prof. Dr. Can Ayday, "Eskişehir'de son 15 gün içinde büyüklüğü 3.0'dan küçük 15 deprem oldu. Bu depremleri, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi, çok uzakta olduğu için küçük depremleri kaydedemiyor. Kentin 5 ayrı noktasına kurduğumuz uydu bağlantılı sismik istasyon sayesinde verileri, çok net alabiliyoruz. Son depremin merkez üssü Fevzi Çakmak Mahallesi'dir. Eskişehir ikinci derece deprem kuşağı olarak tespit edilmiş, ancak bazı bölgeleri çok daha tehlikeli olabilir. Son zamanlarda Mihalıççık ve Han İlçeleri'nde bir hareketlilik var. Deprem hareketliliğini kaydederek, ayrıntılı harita çıkaracağız" dedi.

Ayday, vatandaşı depremler hakkında bilgilendirmek için web sayfası hazırladıklarını, ayrıca belli büyüklükteki depremleri kent yöneticilerinin cep telefonlarına göndereceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan, dün saat 17.15'te merkez üssü Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi Kırka Beldesi olan, yerin 14.8 kilometre derinliğinde 2.9 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildiği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2005 Perşembe 12:45:57
Güncelleme :1 Eylül 2005 Perşembe 12:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?