4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

"Bankaların stopaj oranı %8 olmalı"

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, "Yurt dışından kaynak girişi istenen düzeye ulaştığında tekrar gözden geçirilebilir" dedi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada yaşanan finansal krizi değerlendirdi.

Boydak, bu süreçte önceliğin mevcut kaynakların ve mevduatın bankacılık sisteminde devamını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Bankacılıkta uygulanan uzun vadeli mevduata daha az stopaj getirilmesi gerektiğini vurgulayan Boydak, "Bu suret ile en az 1 yıl vadeli mevduatların yüzde 15 olan stopaj oranları, yüzde 8'e çekilmek sureti ile bankalarımızın mevduat vadeleri
uzatılmalıdır" diye konuştu.

Yeni bir yasal düzenleme yaparak yurt dışından yabancı para cinsi kaynak girişine yönelik çalışmanın ciddi fayda sağlaması ihtimalini zayıf gördüğünü kaydeden Boydak, "Şu anda önceliğimiz bankacılık sisteminden daha az yararlanan kaynakları sistemde tutma hedefimizi gerçekleştirmektir. Bu düzenleme, piyasaları normal hale gelene kadar devam ettirilebilir. Kaynak girişi istenen seviyeye ulaştığı zaman tekrar gözden geçirilebilir" diye konuştu.

Bankacılık sisteminde aracılık maliyetlerinin sıfırlanmasının 2003 yılından beri gündemde olduğunu belirten Boydak, bugüne kadar bazı iyileştirmeler yapılmakla beraber son bir hamle ile oranların minimum seviyeye çekilmesi gerektiğini kaydetti. Boydak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin yabancılar açısından da cazip bir finans merkezi olması yolunda adım atılmalıdır. Bankacılık sistemimizin daha fazla kredi kullandırabilmesini teminle ilgili, kuruluşlarımız gerektiğinde yeni düzenlemeler yaparak rahat çalışan bir banka-müşteri ilişkisine fayda sağlamalıdırlar. Finansal kiralama işlemlerine yönelik düzenleme gözden geçirilerek üretime dönük tüm makine, ekipman yatırım malları için KDV yüzde 1 olarak uygulanmalıdır. Yatırımların artması için bu düzenlemeyi yapmak zorunlu hale gelmiştir. Geçmiş yıllarda uygulanan ve çok faydasını gördüğümüz yatırım indirimi, yüzde 10 stopaj uygulaması ile yeniden başlatılmalıdır. Küçüleceğimiz bir ortamı yaşamamak için bu düzenlemelerin de çok önemli olduğunu
düşünüyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 21:15:13
Güncelleme :16 Ekim 2008 Perşembe 21:18:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?