5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

"Beyaz eşya seçim kazandırmaz!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin gerilim içerisinde olduğunu belirterek, "Bu seçimlerde yeni bir rota ve doğrultu verilirse Türkiye toparlanır" dedi. Seçime az bir süre kala Tunceli'deki beyaz eşya dağıtımını da anlamsız bulduğunu söyleyen Baykal, "Türkiye'nin ulusal bütünlüğüne ve Türkiye'nin Mustafa Kemal Paşa gibi duruşuna sahip çıkacağız" diye konuştu.

Öğle saatlerinde helikopterle Kayseri'ye gelen Deniz Baykal'ı çok sayıda protokol üyesi karşıladı. Parti otobüsüyle 7 ilin belediye başkan adayının tanıtımı yapılacağı Kadir Has Kongre Merkezi'ne geçen Baykal'ın otobüsünü havaalanı yolunda bazı vatandaşlar durdurmak istedi. Vatandaşlara el sallayan Baykal ardından kongre merkezine geçti. Burada bir konuşma yapan Baykal, Kayseri'de olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Vatandaşlara 'Aldığınız maaştan memnun musunuz?', 'Borçlarınızı ödeyebiliyor musunuz?' gibi sorular soran Baykal, Kayserili vatandaşların çalışkan ve becerikli olduğunu dile getirdi.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Baykal, Türkiye'de hala bir ekonomik krizin olduğunu belirterek, Kayseri'de kapanan firmaların bu duruma en güzel örnek olduğunu ifade etti. Hükümete yüklenen Baykal, "Hükümet göz boyama merakına yönelik makyaja yönelik sorun esası olmayan görüntüsüyle memnuniyet oluşturmaya çalışıyor. Bu dönemde, 'Türkiye'de ekonomik kalkınma oluyor' diyorlar. Bir yerde yerden gelir varsa borcunuzu ödeyip rahatlayacaksınız. Borcumuz 220 milyar dolardı şimdi 500 milyar dolar oldu. Ekonomi iyi değil, bunu kendi ailenden mi yoksa insanlardan mı biliyorsun. Nerde o satılanlar Etibank, Sümer, Tüpraş, ucuz pahalı satıldı. 70 yıllık ekonomik abideler satıldı. Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün, Celal Bayar'ın, Adnan Menderes'in, Süleyman Demirel'in eserlerini sattılar. Satıldı da ne oldu, kim rahatladı? Şimdi vatandaşın elindekini almaya çalışıyorlar. Başbakan, Kayseri'de 140 fabrikanın temelini attı. Bu fabrikaların kaçı ayakta kaldı? Milleti 'yatırım yapın' diye ayağa kaldırdılar, hani ne oldu? Bütün bu olumsuzluklar sonucunda Türkiye ekonomisi tıkandı. Türkiye, dünyada en çok sıkıntı çeken ülkelerin başına geldi" şeklinde konuştu.

"DENİZ FENERİ, ATV VE SABAH SATIŞINI İNCELEYİN"
Deniz Feneri davası, TMSF'nin el koyduğu ATV ve Sabah gazetesinin Çalık Holding'e satılmasını eleştiren Baykal, "Deniz Feneri diye bir olay vardı. Deniz Feneri aslında çok güzel bir şey. Deniz Feneri, yol gösterici, istikamet verecek. Tehlikeleri haber verecek, yardımcı olacak demek. Deniz Feneri, yoksula yardımcı olacak diye vatandaşımızdan yardım toplamış. Vatandaşımız fitresini, zekatını muhtaçlara ulaştırılsın diye bunlara vermiş. Burada tereddüt yok. Ama sonra, Deniz Feneri'nde toplanan paralar, kuryelerle Ankara'ya, İstanbul'a taşınmış, burada şirketler kurulmuş, harcamalar yapılmıştır. Bakanlar Kurulu kararıyla Deniz Feneri Derneği'ne 'kamu yararına çalışır' statüsü kazandırıldığını, daha sonra da vergi imtiyazı getiriliyor. Bu vatan, millet için cephede mücadele edip canını verenlerin yakınlarına yardım için kurulan Mehmetçik Vakfı'na verilmeyen imtiyaz bunlara veriliyor. Bunlar tesadüf mü? Bunun gereğini yapın Kayserililer. Teslim olmayın. TMSF'nin el koyduğu ATV ve Sabah gazetesi satışı var. Yerli ve yabancı birçok kişi talip oldu. Daha sonra bunu almak isteyen ihaleden çekildi. 'Ben yokum' dediler. Bir bakıyorsunuz bunlardan biri Başbakan ile konuşuyor. Çıkışta 'Ben ihaleden çekildim' diyor. Tesadüfe bakın ki dünyada ve Türkiye'de ATV ve Sabah'ı almak isteyen kalmıyor. Tesadüf, Başbakan'ın damadının başında bulunduğu şirket, bu basın organlarını alıyor. O şirketten başbakan 'Bizim Çalık' diye söz ediyor. Başbakan tüm şirketlere aynı mesafede durmalısın. Sadece 1 tanesine yakın değil. Bu memlekette 70 milyon çocuk var. Başbakan'ın aklına sadece kendi çocukları geliyor. Ben öyle demiyorum. Hepsi benim çocuğum. Türkiye'de ve dünyada özel bankalar kredi vermiyor. Daha sonra 2 kamu bankası 750 milyon dolar kredi çekip veriyor. Bundan 1,5-2 ay sonra ekonomi çökmeye başlıyor. Çiftçiye ve ziyaretçiye kredisi verilemiyor. Başbakan meydanlarda bu konulara hiç değinmiyor. Sen Kayseri'ye, İstanbul'a gel"

"KAYSERİ'DEKİ BİRÇOK PROJE HAYATA GEÇİRİLMEDİ"
Kılıçdaroğlu'nun belediye başkanı olmadan İstanbul'a hizmet etmeye başladığını kaydeden Baykal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kılıçdaroğlu, bir arsa rantını suçüstü yaptı. Millete bıraktı. Rantın olduğu bir ülkeyiz. Kayseri'de en fazla oyu verdiniz. Verdiğiniz oylara karşılık hizmetleri alamadınız. Eğitim ve araştırma hastanesi ve Kayseri adliyesi, Malatya-Maraş duble yol sözü de tutulmadı. Oyunuzu veriyorsunuz hizmet alamıyorsunuz. İktidar karar almış. 81 il içinden 19'unu marka şehri yapacak. 750 milyon TL'de yatırım yapılacakmış. Bu kentler içerisinde Kayseri yok. 81 il içerisinde Kayseri'nin marka kimliğini dünyada ve Türkiye'de bilmeyen yok. Kayseri'nin Erciyes'i bir marka. Kültür ve doğal güzelliği de aynı. Kayserili sen git oyunu AK Parti'ye ver. Bundan sonra böyle olmayacak."

"YEREL SEÇİMLER TÜRKİYE'YE YENİ ROTA KAZANDIRACAK"
Türkiye'nin, gerilimin içerisinde bir topluma dönüştüğünü söyleyen Baykal, Mahalli İdari Seçimleri'nin ülkenin yeni bir rota kazanacağını dile getirdi. Baykal, "Aksi durumda, yolsuzluk ve ekonomik krizde devam eder. Bunu ülke çeker. CHP olarak ülkenin temelleri doğru atıldı. Türkiye'yi bölme ve parçalama görüşü içerisinde değiliz. Böyle olanlara cesaret verenleri ve sırtını sıvayanları görüyoruz. Biz Türkiye'nin bütünlülüğü ve kararlığı için mücadele ediyoruz. Hepimiz eşitlik ve kardeşlik içinde yaşıyoruz. Bizim vatandaşlarımız din inancı özgürlüğü vardır. Halk özgürce yaşar. Bizim siyasetimizin temeli insandır. Bazı temelinde de rant ve avanta var. Bizim devletimiz laiktir. Biz insandan başka bir şey yok. Devlet inanca girmeyecek. Biz insanlara hizmet vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ulusal bütünlüğüne sahip çıkacaklarını belirten Baykal, "Türkiye'nin Mustafa Kemal Paşa gibi duruşuna sahip çıkacağız. Bir ekonomik sıkıntı yaşanıyor. Bir buçuk milyon kredi kartı mağduru var. Diğer borçlarla bu 2 milyona çıkıyor. Bu sıkıntıya çözüm bulunmalıdır. Bir milletvekilimiz teklif verdi. Bu teklif 'Kredi kartı borçları dondurulmalıdır'. Almanya'da yüzde 0,8 faiz var. Biz de ise bu faiz yüzde 5'i buluyor. Bu durdurulmadır.  Tunceli'deki beyaz eşya dağıtımını eleştiren Baykal, Başbakan'ın Tunceli'yi seçmesinin sebebini Kemal Kılıçdaroğlu ve Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in memleketi olmasına bağladı.

Baykal, "Seçimlere çok az bir süre kalmasına rağmen bu davranış yanlış. Oradaki insanlar kullanabilecek düzeneği yok. Buna iyi niyetli bir yardım demek mümkün değil. Peki niye yapılıyor bu. Bu yakışmıyor. Bu kişilere iş vermek lazım. Her aileye bir maaş girsin. Bir sigorta girsin. Çamaşır makinesi ve buzdolabı dağıtmak iş
değil. O kadar ki çok doluyum. Siz de dolusunuz. Kemal Kılıçdaroğlu ve Kamer Genç'in Tunceli olması buraya ağırlık verilmesinin sebebidir" dedi.

Baykal konuşmasının ardından partisinin, Kayseri, Sivas, Niğde, Aksaray, Kırşehir,Yozgat, Nevşehir belediye başkan adaylarını tanıttı. Baykal daha sonra salondan partililerin sevgi gösterisi arasında seçim otobüsüne hareket etti. CHP'li vatandaşların ilgisi sebebiyle Baykal ezilme tehlikesi geçirdi. Ardından Baykal, havalimanından özel helikopteriyle Kayseri'den ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 22:35:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?