4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

1. Tomarza Sempozyumu başladı

Kayseri'de, 20 üniversiteden 68 bilim adamının katılacağı ‘1. Tomarza Sempozyumu’ bugün başladı.

Tomarza Kaymakamlığı, İlçe Belediyesi, Tomarza ve Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Tomarzalılar Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen ‘1. Tomarza Sempozyumu’ İl Kültür Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda başladı. 3 gün sürecek olan ve 20 farklı üniversiteden 68 bilim adamı katılacağı sempozyumda Tomarza'nın tarihi, kültürel ve sosyal değerlerinin ele alınacağı belirtildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumda ilk olarak Erciyes Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Sekreteri Yaşar Elden'in hazırladığı ‘Uzakta kalan kent, Tomarza’ isimli slayt gösterisi yapıldı. Daha sonra EÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Okutmanı Mehmet Kınık’ın bağlama ile bir mini konser verdiği sempozyumun açılış konuşmasını yapan Tomarza Belediye Başkanı Yusuf Teke, Tomarza'nın geçmişini değerlendireceklerini ve çeşitli bilimsel araştırmalar yapılabileceğini söyledi.

Tomarza Kaymakamı Recep Öztürk ise birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tomarza'nın geleceğinin bu tür bir bilimsel ortamda masaya yatırılmasının çok iyi olduğunu söyledi. Öztürk, hedeflerinin, ilçenin gelişimini tetiklemek için çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

EÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı ise, bu sempozyumun 50 sene önce yapılması halinde Tomarza'nın daha çok gelişebileceğini söyledi. Yualı, "Aslında bu sempozyum için çok geç kalındı. Bu sempozyum sayesinde Tomarza'nın meseleleri bilimsel bir ortamda ele alınabilecek. İlçenin kültürünün tanıtımı ve devamı için bu tür etkinlikler çok önemlidir" dedi.

AK Parti Kayseri milletvekili Yaşar Karayel, organizasyona katılımın az olması nedeniyle üzgün olduğunu söyledi. Karayel, "O kadar emeğe rağmen sempozyuma katılım çok az. Keşke hemşerilerimiz de gelseydi. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.

Daha sonra kürsüye çıkan Azerbaycanlı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nezaket Hüseyinkızı, Karayel'e bir tablo hediye etti. Hüseyinkızı, bu tür etkinliklerle Türk kültürünün korunduğunu ifade ederek, "Ne mutlu Türküm Diyene" demesiyle katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.

Daha sonra bir konuşma yapan Tomarza ve Köyleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Onursal Başkanı ve Kayseri eski milletvekili Niyazi Özcan,organizasyonda emeği geçen görevlilere plaket verdi.

Sempozyumun açılış törenine Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, AK Parti Kayseri milletvekili Ahmet Öksüzkaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, EÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Hamza Çakır, öğretim görevlileri ve bilim adamları katıldı.

.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 12:28:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
turan koç IP: 88.229.106.xxx Tarih : 20.06.2008 14:42:26

Demir tavında dövülmeli,sempozyom iyi düşünülmüş ancak il merkezinde değil, Tomarza ilçe merkezinde yapılmalıydı.Böylece ilçeyi yerinde görebilir, ekonumisine katkı sağlamış olurdunuz.İlçede hayvancılık ve tarım ölmüş.Birkaç yüz öğretmenin maaşı can suyuydu onuda görev yerinde ikamet etme zorunluluğu uygulanmayınca hem can suyunu kestiler hemde ilçede eğitimi çökertiler.Benim yazdıklarıma bakarak Tomarzalı sanmayın ben güneydoğuluyum.Ara sıra ilçeyi ziyaret ettiğim için sorunlarını az çok biliyorum.