5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

100 yıllık mesleğin varolma savaşı

Kayseri'de bir asırlık ipek boyacılığı mesleğini icra eden son kişi olarak bilinen Mehmet Karaman, bugüne kadar Beyaz Saray ve Madonna'ya hediye edilen ipek halıların ipliklerini kendisinin boyadığını söyledi.

Melikgazi ilçesinin en eski yerleşim yerinden birisi olan Kiçikapı Mahallesi'nde bir asırlık geçmişi olan ipek boyacılığı mesleği varolma savaşı veriyor. Babasından öğrendiği ipek ipliği boyacılığını, yaptığı iki fırınlı havuzda 26 yıldır devam ettiren Mehmet Karaman, bu mesleğin Kayseri ve Anadolu'da son temsilcisi olurken, yanında ise kendisi gibi emekli olan eniştesi Mehmet Andaç (59) yardım ediyor.

Burada kendi becerileriyle ocak kuran ve içine çelik kazan yerleştiren Karaman, ocak yakıldığı zaman etrafında aynı ısının hissedildiği küçük çaplı iki ayrı havuzda boyama işini yaptığını belirterek, "İpekleri sipariş üzerine boyuyorum. Sabunlu suda yumuşattığım ipleri daha sonra boyuyoruz. Halıcı kalmadığı gibi bu gidişle boyacıda kalmayacak. Boyanın ardından kuruttuğumuz ipleri asitten geçirerek yine evimin avlusunda kurutuyorum" dedi.

İpek halıya olan ilginin azalmasıyla birlikte işlerinin durma noktasına geldiğini anlatan Mehmet Karaman, "Çin, İran, Uzakdoğu gibi ülkelerde ipek halıları daha ucuza üretiliyor. Eskiye göre son yıllarda ipek halı üretiminin azalmasıyla birlikte bizim işlerimizde durma noktasına geldi. Boyalar pahalı, iş yok. Buradan çıkarsam işletmemi kapatmak zorunda kalacağım. Ayrıca mesleği devam ettirecek çırak bulamıyorum. Ben bıraktıktan sonra meslek yok olacak. Kendi oğlumda bu işin maddi getirisinin az olması nedeniyle tercih etmiyor" diye konuştu.

"BEYAZ SARAY VE MADONNA'YA HEDİYE EDİLEN HALI İPLİKLERİNİ BOYADIM"

Boyacılık hakkında bildiklerini üniversite öğrencileriyle de paylaştığını ifade eden Karaman, "Ben mesleğimin son temsilcisi durumundayım. Benden sonra bu mesleği icra edecek kişi yok. Yani bu meslek benden sonra ölü bir meslek olacak. Şuan satışlarımız çok az. Boyadığım ipler daha çok Doğu Anadolu'ya gidiyor. Daha önceleri benim boyadığım ipek iplikleriyle yapılan ipek halılar Beyaz Saray ve Madonna'ya hediye edilmişti. Ayrıca Arap Şeyhleri'nin de halı iplerini boyadım. Atalarımızdan kalan bir meslek, devam ettirmek istiyoruz. Bitmeye yüz tutan bu mesleğe yetkililer tarafından destek verilmesini istiyorum" şeklinde konuştu.

Mehmet Karaman, ayrıca burada boyama dışındaki vaktini arkadaşları ile sohbet ederek ve yardıma ihtiyacı olan insanlara yardımcı olmakla geçirdiğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 13:18:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?