5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

'14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü'

12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Bülent Ünsal, sağlık hizmetlerine ulaşmada tek doğru referans kaynaklarının hekimler ve eczacılar olduğunu söyledi.

Eczacılar, '14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü' nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okumasıyla devam etti.

Daha sonra bir açıklama yapan, 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Bülent Ünsal, Türkiye'de 14 Mayıs 1839'da eczacı ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan, Askeri Tıp Okulu ile başlayan bilimsel eczacılığın 170. yılında önemini koruduğunu söyledi. Sağlık alanının son yıllarda önemli gelişmeler kaydeetiğini belirten Ünsal," Yalnızca ülkemiz için geçerli olmayan bu değişim süreci, sağlık hizmet sunucularının rollerinde ve hizmet sunum şekillerinde farklılıkları da beraberinde getiriyor. Sağlık alanı içerisinde önemli bir halkayı oluşturan bilimsel eczacılık hizmeti bu değişimden etkileniyor" dedi.

Eczacılar olarak birinci önceliklerinin sağlık hakkının eşit ve eksiksiz bir biçimde korunabilmesi olduğunu vurgulayan Ünsal, "Bu bakış açısı ile sağlık alanının dönüşümünü takip ediyor ve müdahil oluyoruz. Bundan böyle de halk sağlığını korumak için etkin biçimde mücadele edeceğiz. Her zaman söz konusu değişimi halkımıza daha etkin sağlık hizmeti verebilmek için bir avantaja dönüştürmenin çabası içinde olacağız" diye konuştu.

Sağlığın ciddi bir iş olduğunu hatırlatan Ünsal, "Bitkisel ürünler elbette ki, yüzyıllardır sağlık alanında kullanılmaktadır. Ancak tedavi edici etken maddeler sadece doğru dozda ve doğru biçimde kullanıldığında faydalı olabilir. Birtakım kişisel farklı vaatler ile halk sağlığını adeta oyuncağa çevirmiştir. Ancak unutulmamadır ki; bilimselliği kuşkulu reçeteler ile uzman olmayan kişilerden alınan tedavi edici ürünler ciddi bir sağlık tehdidi yaratabilme riskine sahiptir. Gerek tedavi edici, gerekse koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşmada, tek doğru referans kaynaklarının hekimler ve eczacılar olduğunun altını çizmek isteriz. Lütfen tedavinin bireysel olduğunu ve tedavi yöntemlerinin uzmanlık gerektirdiğini unutmayalım. Internet üzerinden satılan ilaçlara lütfen güvenmeyin. Bu satış hem yasaktır, hem de dünyada sahte ilaçlar bu yolla satılmakta olduğundan, güvenli değildir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 12:02:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?