5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

18 yaşındaki genç hayata döndü

Kayseri Erciyes Üniversitesi (EÜ) Gevher Nesibe Tıp Fakültesi'ne bağlı Yılmaz Mehmet Öztaşkın Kalp ve Damar Hastanesi'nde 18 yaşında bir gence aynı anda kalp sol karıncık ve bypass ameliyatı yapıldı. Doç. Dr. Kutay Taşdemir, bu yaşta cerrahi operasyon geçiren hastaların yaşama şansının çok düşük olduğunu söyledi.

2008 yılının Eylül ayı içerisinde Yozgat'ta kalp ve karaciğerinden bıçak darbesi ile ağır yaralanan Bekir Erdem, Yozgat'taki ilk tedavisinin ardından Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hastaneye geldiğinde gencin kalbinin durmuş olduğunu belirten EÜ Yılmaz Mehmet Öztaşkın Kalp ve Damar Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutay Taşdemir, hastayı hemen ameliyata aldıklarını söyledi.

Kalbinin sol karıncık bölgesinden yaralandığını belirten Taşdemir, "Genelde bıçak
darbelerinde kalbin sağ karıncık bölgesi daha çok yaralanır. Sağ karıncık bölgesi kalbin ön tarafında olduğu için ilk olarak burası yaralanır. Bizim hastamız ender öldürücü bölge olan sol karıncık bölgesinden yaralanmıştı. Bununla beraber ayrıca sol ön koroner atar damar yaralanması da vardı.

Bu iki olayın aynı anda olması kompleks bir durum meydana getirdi. Ameliyata alındığında kalbi durmuştu. İlk olarak sol karıncık bölgesindeki yaralanma onarıldı. Aynı seansta koroner bypass cerrahisi uygulandı. Hasta uzun süre düşük tansiyonda kaldığı için uyandığında iki gözünde de görme sorunu baş gösterdi. Sürdürülen tıbbi tedavi sonucu 10 gün sonra şikayetleri son buldu ve hastamız şu an son derece sağlıklı bir durumda yaşamını sürdürüyor" dedi.

Literatürde bu tür ameliyatlarda hastanın yaşama oranının çok düşük olduğunu da belirten Taşdemir, bunu başardıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Kalp yaralanmalarının daha çok gelişmiş ülkelerde ateşli silah, gelişmekte olan ülkelerde kesici ve delici aletlerle meydana geldiğine dikkat çeken Kutay Taşdemir, "Ülkemizde delici ve kesici alet yaralanması çok fazla. Kalp yaralanmalarının çoğunluğu da genç yaş grubu ve agresif kişilerde meydana geliyor. Bu aletler kavga, anlaşmazlık, çekişme ve tartışma sonucunda kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Hayata dönen Bekir Erdem ise yaşamanın çok güzel olduğunu ifade ederek kendisini hayata döndüren doktoru Kutay Taşdemir'e teşekkür etti. Gençlerin kesici ve delici aletlerden uzak durmasını da öneren Bekir Erdem, tekrar sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 13:49:41
Güncelleme :27 Ocak 2009 Salı 13:53:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?