5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

20 bin dolarlık tespih!

Kehribar taşından yapılan ve hammaddesinde bine yakın karışım bulunan antika tespihlerin fiyatı 20 bin dolara kadar çıkıyor.

Kayseri'de bir antikacı mağazasında 6 yıldır çalışan Gülseren Zararsız, özel karışımlı kehribar tespihlerinin özel müşterileri olduğunu söyledi.

Kehribar tespihlerinin pahalı olmasını, yapıldığı hammaddenin bulunmayışına bağlı olduğunun altını çizen Zararsız, "1890-1940 yılları arasında Almanya'da bulunan bir fabrikada kehribar taşı ve bine yakın karışımla süs eşyaları, şemsiye ve baston sapları yapıp, Osmanlı padişahlarına hediye edilirmiş. 2. Dünya Savaşı ile birlikte fabrika kapanmış ve bu malzemenin yapımında uygulanan formül kaybolmuş. Şimdi bu kehribarların sırrını en iyi laboratuarlarda bile çözemiyorlar. Çeşitli süs ve ev eşyalarında kullanılan özel formüllü kehribar taşlarının tornalanmasıyla yapılan tespihler, Türkiye'de çok nadir olarak bunuyor. Bu yüzden de çok pahalı" dedi.

Ayrıca kehribar tespihlerinin çekildikçe kendine has bir çam kokusunun olduğunu ifade eden Zararsız, "Stresi alıyor, kolye olarak takıldığı zaman dış guatra iyi geliyor. Kehribar tespihlerine daha çok işadamları, koleksiyoncular ve antikacılar rağbet gösteriyor. Üretimi olmayan kehribar taşı yeniden işlenilerek şekil alıyor. Pahalı olmasına rağmen elimizde çok az kehribar tespihi kaldı. Bunlarında fiyatı 20 bin dolara kadar çıkabiliyor" şeklinde konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 11:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?