5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

20 öğrencinin masrafsız robotları

Kayseri'de Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bir grup öğrenci; herhangi bir ek ücret ödemeden ellerinde bulunan televizyon kumandası, joystick ve PVC kalıpları gibi malzemelerden 4 robot üreterek 3. Ulusal Robot Yarışması'nda ilk 5'te 4 derece elde etti.

Kayseri'de bir grup Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisinin yaptığı 4 robot, özellikleriyle dikkat çekiyor. Okuldaki teneffüs ve boş zamanlarında üretim sınıflarında 1 yıl boyunca çalışan 20 öğrenci, ellerindeki malzemelerden yola çıkarak 4 robot üretmeyi başardı.

Projeler hakkında bilgi veren Otomasyon Bölümü Öğretmeni Yalçın Bulut, geçen sene Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlediği Robot Yarışması'nda 1 derece elde etmelerine içerleyerek bu seneki yarışmaya 4 robotla katıldıklarını
söyledi. Bu sene 3.'sü düzenlenen yarışmada 36 üniversite ve 236 meslek lisesinin projeleri arasından ilk 5'te 4 derece elde ettiklerini ifade eden Bulut, meslek lisesi öğrencilerinin neler yapabileceğini herkese gösterdiklerini kaydetti.

Temsili çöp toplayan ve resim çizen robotların da bulunduğunu belirten Bulut, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın 3. Robot Yarışması'nda 36 üniversite ve 236 meslek lisesi katılmıştı. Yarışmada okul olarak 2, 3, 4 ve 5'incilik elde ettik. 5 bin 500 TL civarında okula katkı
sağladık" dedi.

TELEVİZYON KUMANDASINDAN KONSOL

Robotları ellerindeki malzemelerden yola çıkarak ürettiklerini kaydeden Bulut, derece elde ettikleri robotları yaparken PVC kalıpları, televizyon uzaktan kumandası, joystick gibi araçlar kullandıklarını belirtti.

Bulut, "Temsili çöpleri toplayıp temsili ağaçları diken robotumuz bulunmakta. Bu robotları yaparken elimizdeki malzemelerden yararlandık. Herhangi bir ek masraf gerektirmeyecek malzemeleri kullandık. Kararlılığımızla ilk 5'te 4 derece elde ettik. Geçen sene 4. olmuştuk. Ona biz çok içerlemiştik.Bu sene biraz daha ciddi çalıştık ve 4 robotla katıldık. Bu sene ilk 5 derecenin 4'ünü kazandık. Yüklenen programlarıyla değişik işler yapan robotlardan mesela 1 tanesi çiçek resmi çiziyor. Bir tanesi sese duyarlı hareket ediyor. Bir tanesi insanı gördüğü zaman kaçıyor. Bunun gibi robotlar da var. Biz ne buluyorsak onu kullanıyoruz. Özellikle herhangi bir robot için yatırım yapmıyoruz. Zaten bunu yapacak gücümüz de yok. Elimizdeki malzemelerden yola çıkarak robotlar üretiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 12:25:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?